Protestacties hebben positief effect

De boerenprotestacties van afgelopen week hebben een positieve uitwerking en zijn goed verlopen. Dat zeggen Sita van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) en voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord.

'Wat me wederom verbaast, is toch wel de saamhorigheid. Je denkt, mensen zijn een keer van hun erf af geweest, dat heeft heel lang geduurd. Deze week weer twee keer. Onvoorstelbaar hoeveel burgers en boeren op de been waren', zegt Bruins.


Van Keimpema noemt de acties van woensdag en donderdag ook geslaagd. 'Boeren hebben zich allemaal goed opgesteld. Het was allemaal heel publieksvriendelijk. Ook heel veel opkomst en wat mij betreft helemaal geslaagd.'

LTO-actie

De week begon met de LTO-acties bij de provinciehuizen op maandag en dinsdag. De protestacties zijn volgens Bruins op touw gezet toen bekend werd dat er een brief naar de provincies was gestuurd. Ondanks de korte voorbereidingstijd zijn veel boeren op deze actie afgekomen. 'Er was maandag wel heel snel resultaat zichtbaar, omdat in ieder geval een aantal provincies een move maakte.'


De FDF had woensdag twee acties. De meetmethode van het RIVM werd 's ochtends landelijk onder de aandacht gebracht in Bilthoven. Een protest waar boeren massaal en met duizenden trekkers op afkwamen. In de middag voegden deze boeren zich bij het protest in Den Haag. Ondanks dat dit wat chaotisch verliep en het Haagse actieprogramma daardoor later van start ging, steunt de organisator het plan nog altijd.

'Niet aan afspraken gehouden'

'Anders had je alles in één keer hier gehad, nu was het nog een beetje gespreid', zegt Van Keimpema. 'Een paar groepen kwam direct naar Den Haag. Die boeren stonden hier al. De gemeente hield zich niet aan de afspraken, want er zouden een aantal straten afgesloten worden om de trekkers te parkeren. Dat hadden ze niet geregeld en toen zijn er mensen het Malieveld opgegaan, want je wilt niet blijven rondrijden in Den Haag. Daar hadden ze helemaal gelijk in, wat mij betreft.'

Vooralsnog heeft FDF geen nieuwe actie gepland staan. Agractie liet onlangs weten nieuwe publieksvriendelijke acties voor te bereiden. Wanneer en waar deze plaatsvinden is nog onbekend. Bruins noemt het positief dat de Nederlandse boeren van zich laten horen en moedigt dat ook aan. 'Dit kun je op verschillende manieren doen, maar het is goed om die druk er met elkaar op te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer