Landbouw+belangrijk+bij+kunstmatige+intelligentie
Nieuws
© Han Reindsen

Landbouw belangrijk bij kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol in onze economie en samenleving. In een speciale coalitie levert Wageningen University & Research (WUR) bijdragen voor landbouw en voeding.

Om Nederland op het gebied van kunstmatige intelligente (AI) op de kaart te zetten, heeft de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) haar actieagenda onlangs in Den Haag gepresenteerd. De WUR gaat bijdragen aan deze coalitie, vooral in het domein AgriFood.

'AI gaat de wereld zoals we die kennen drastisch veranderen, met de Nederlandse AI Coalitie willen we zorgen dat ons dat niet overkomt, maar dat we als Nederland zelf de touwtjes in handen houden en dat elke Nederlander er vertrouwen in kan hebben en er uiteindelijk beter van wordt. Dat kan alleen als we als overheid samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en het onderwijs er de schouders onder zetten', zegt Focco Vijselaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en mede-initiatiefnemer van het initiatief.

De Nederlandse AI Coalitie heeft de WUR gevraagd te participeren in het domein AgriFood. De WUR is al langere tijd actief op dit gebied. Bijvoorbeeld met het Wageningen Data Competence Center, met de onderzoeksprogramma's Digital Twins, Data Driven & High Tech, een aanvulling op de vakken Data Science in het onderwijs, en onlangs met een nieuwe impuls in data science.

Onderscheiden

Zo zijn ook de andere deelnemers actief in deze coalitie, elk op hun eigen expertisegebied. Er is gekozen voor terreinen waarin Nederland zich internationaal kan onderscheiden zoals de agrarische sector, de zorg, technische industrie en veiligheid. Deze samenwerking wil bevorderen dat er meer privaat en publiek geld vrijkomt.

De wens van coalitie is om de komende zeven jaar over een bedrag van ruim 2 miljard euro te beschikken. Daarmee kunnen zo'n vierhonderd extra onderzoekers en nieuwe AI-initiatieven worden gefinancierd.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer