Een op tien Gelderse boeren verkoopt direct

De korte keten landbouw is populair in Gelderland. Een op de tien Gelderse boeren verkoopt een deel van het geproduceerde voedsel via maximaal één tussenschakel aan de consument.

Een+op+tien+Gelderse+boeren+verkoopt+direct
© William Hoogteyling

Dat blijkt uit onderzoek van Jan Willem van der Schans, onderzoeker van de Universiteit Wageningen. Hij voerde dit onderzoek uit in opdracht van de provincie Gelderland. De provincie wil naar eigen zeggen graag het aandeel van korte ketens vergroten, zodat boeren een hogere prijs krijgen voor hun producten en er minder transport nodig is.

Consumenten weten bovendien beter waar hun eten vandaan komt en het draagt bij aan een economisch, sociaal en vitaal landelijk gebied. Daarvoor zijn innovaties in de landbouw nodig. Korte voorzieningsketens spelen hier een belangrijke rol in. De provincie ondersteunt deze korte ketens via het Plattelands OntwikkelingsProgramma (POP3).

Fruit en eieren

In Gelderland zijn er boeren meer dan gemiddeld bezig met korte voorzieningsketens, is een van de conclusies uit het onderzoek. Producten die vanaf het erf direct consumeerbaar zijn (zoals fruit en eieren), worden meer regionaal verkocht dan producten die verwerkt moeten worden. Juist bij fruitbedrijven werkt de korte voorzieningsketens erg goed. Het aandeel in de melkveehouderij en vleesketens is laag. Van der Schans beveelt daarom aan om de vlees- en groenteverwerking dichterbij bij de boerderij te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer