%27We+hebben+geenszins+afscheid+genomen+van+de+boerensector%27
Interview
© Floris Heuer

'We hebben geenszins afscheid genomen van de boerensector'

De vijfde editie van de Dutch Food Week start op 5 oktober. Heel Nederland staat dan twaalf dagen in het teken van voedsel, -productie en -innovatie. Aalt Dijkhuizen is de nieuwe voorzitter van het evenement dat onze gerenommeerde voedselsector moet laten stralen.

Waarom heeft de Dutch Food Week dit jaar het predicaat 'Agri' laten vallen?

'We willen tijdens deze vijfde editie graag twee dingen doen: een grotere landelijke impact maken en Nederland als bakermat van foodinnovatie het liefst ook internationaal op de kaart zetten. Daarom hebben we kort en krachtig gekozen voor Dutch Food Week.

FrieslandCampina mobiliseert melkveehouders via onze masterclasses

Aalt Dijkhuizen, voorzitter Dutch Food Week

'Maar we hebben daarbij geenszins afscheid genomen van de agrisector. Boeren staan ook dit jaar weer fier op diverse plekken in het programma!'

Indruk maak je niet alleen door een naamswijziging. Hoe gaat u die landelijke impact creëren?

'Onze basis blijft het verrassende aanbod van veel regionale activiteiten. 'On top' gaan we extra dingen doen die landelijke aandacht trekken. Zoals de opening. Geen standaard symposium, maar een expositie van de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg op het terrein van het World Food Center in Ede.

'Gewapend met een camera en de vraag 'Wat eten we?' trok hij door Nederland. Jan Dirk – zelf boerenzoon – portretteerde een studentenhuis, een boerengezin, een foodblogger en andere huishoudens tijdens het avondeten. Dat gaf een verrassend kijkje in onze keukens.

'De gerechten zijn door Wageningen University & Research voorzien van feiten en cijfers over de ingrediënten en onze eetcultuur. Dit is een mooi landelijk startpunt en we zien dat het ook aandacht krijgt in de pers.'

Is er, naast dit soort publieke activiteiten, ook een professionele link met de land- en tuinbouw?

'Ja, we zetten ons ervoor in om de kwaliteit en innovaties van de Nederlandse voedselketen breed onder de aandacht te brengen. Dutch Food Week laat iedereen kennismaken met de foodsector: van boer tot tuinder en van fabrikant tot winkelvloer.

'De organisatie nodigt eigenlijk iedereen uit om de vraag te stellen: 'Wat eten we?'. Met een week vol inspirerende masterclasses, verrassende tours, smakelijke workshops en een internationaal event vieren we al het moois dat Nederland op het gebied van eten en drinken te bieden heeft.'

U trekt dit jaar ook massaal scholen binnen?

'Dat hopen we, ja! Nieuw in het programma is de Food Week Masterclass, waarbij enthousiaste makers van ons voedsel hun kennis en kunde delen voor de klas. Verschillende bedrijven doen mee. FrieslandCampina grijpt de masterclasses aan om haar achterban van melkveehouders te mobiliseren.

'Een van hen is boer Bert van Zeelst uit Hedel. Aan de hand van zijn eigen kunstkoe vertelt hij over waar melk eigenlijk precies vandaan komt en hoe je er kaas en ijs van maakt. Op die manier krijgen we allemaal meer waardering voor ons eten, onze boeren en de dieren op een boerderij.'

U hebt de Foodweek opgerekt tot twaalf dagen?

'Dat klopt. Het slotevenement van Dutch Food Week, wederom op het terrein van het World Food Center in Ede, vindt plaats op 16 oktober, Wereldvoedseldag. We wilden hier graag bij aansluiten. Dit wordt samen met de ministeries van LNV en Buitenlandse Zaken georganiseerd en heeft als thema 'Circular Food Systems for Food Security'.

'Een belangrijk moment van de dag is de lancering van het Netherlands Food Partnership, een samenwerking waarbij organisaties en netwerken samenwerken om de Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid naar een hoger niveau te tillen.

'Mijn betoog richting de achterban is: laat zien dat we goud in handen hebben. Wij zijn een kampioensector met veel innovatie. Dat dragen we ook uit, de komende maand.'

Aalt Dijkhuizen
Dijkhuizen is de nieuwe voorzitter van de Dutch Food Week. De oud-voorman van Wageningen University & Research bekleedde diverse publieke functies waarbij hij de agrarische sector diende. Hij is ook voorzitter van de topsector Agri&Food.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer