Mais in één werkgang in het pak van het land

Henry Bronsvoort van loonbedrijf Damkot & Zn in Winterswijk-Kotten perst mais in balen bij Enschede, vlak over de grens in Duitsland. De mais uit de hakselaar wordt opgevangen in een balenpers. De loonwerker maakt deze weken heel wat uren tussen de mais.

'Dit is gemakkelijk voor bedrijven met een lage voersnelheid. Met de balen heb je geen last van broei. Ook hoef je niet telkens de maiskuil los te maken en is een sleufsilo niet nodig', stelt Bronsvoort. Volgens de loonwerker moeten bedrijven in Duitsland sleufsilo's hebben die zijn voorzien van afwatering.

Bronsvoort ziet dat het van persen balen ook in Nederland in opkomst is. 'Voordeel van dit systeem is dat de conservering wat sneller verloopt en er iets minder mycotoxinen in de baal zitten dan in de kuil.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer