%27Ik+wil+vroeg+oogsten+om+grond+te+sparen%27
Achtergrond
© Jorg Tönjes

'Ik wil vroeg oogsten om grond te sparen'

Melkveehouder Christian Klein Koerkamp uit Lettele let bij de teelt van mais op de voederkwaliteit en de vroegheid. De Sallandse ondernemer wil vroeg oogsten om de grond te sparen.

'Ik wil absoluut geen structuurschade door een late, natte maisoogst. Voor mij is de grond het meest waardevolle van het bedrijf', zegt Klein Koerkamp. Een laat ras is een risico, dus koos hij voor het vroege maisras Autens KWS. 'Die had ik vorig jaar in een demoveld gezien en ik was onder de indruk van de kolven. De kolf is de helft van de opbrengst. Daar melk je van, het energierijke deel van het product. De rest is buikvulling.'


De melkveehouder laat zich altijd bijpraten over de mais door verschillende mensen. Hij zit niet vast aan één firma bij de rassenkeuze. 'Voor mij is vooral van belang dat ik voor 1 oktober heb geoogst en daarna laat ik de grond met rust. Ik snij de mais niet te laag af. Zo komt hij mooi schoon in de kuil.'

Italiaans raaigras

Dit jaar was de onderzaai in de mais voor het eerst verplicht. De loonwerker zaaide Italiaans raaigras onder de mais, toen die kniehoog was. 'Dat was precies het goede moment. Het staat er nu goed bij. Ik kies dit gras, omdat de onderzaai het niet moet winnen van de mais bij de begingroei.'

Voor mij is de grond het meest waardevolle van het bedrijf

Christian Klein Koerkamp, melkveehouder in Lettele


Als 'basisbemesting' gebruikte de teler bokashi van boomblad van gemeente Deventer, aangevuld met oergesteente en micro-organismen. Nadat dit mengsel twee maanden heeft liggen fermenteren, rijdt hij het over het perceel.

Wormen

'De wormen trekken de voeding in de bodem. De mest uit de put behandel ik ook met koolstof en micro-organismen. Die wil ik gerijpt op de grond brengen. Ik merk dat de grond luchtig is. Ideaal is een derde lucht, een derde water en een derde gronddeeltjes.' Rekening houden met bodemkwaliteit, dierenwelzijn en klimaat past goed bij het bedrijf.

Zo'n 5 ton droge stof meer
Christian Klein Koerkamp uit het Overijsselse Lettele haalde vorig jaar 13 ton droge stof van een hectare mais. 'Dit jaar is dat 17 of 18 ton, met dezelfde kosten, arbeid en energie. De regen viel deze zomer steeds precies op tijd, al was het nog vaak te droog', is Klein Koerkamp opgevallen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer