Schoon water geeft minder ziek en zeer

Jeroen Schutte wilde af van de erfafspoeling van zijn akkerbouw- en bloembollenbedrijf in Nagele. Met een POP3-subsidie bracht de agrariër deze terug tot nul. En als het meezit, gaat ook de ziektedruk in de bloembollen nog omlaag.

Schoon+water+geeft+minder+ziek+en+zeer
© Niels van der Boom

Akkerbouw- en bloembollenbedrijf W en J Schutte in Nagele is voortgekomen uit het gemengde bedrijf dat de grootvader van Jeroen Schutte had in Oost-Groningen. In 1957 ging hij verder als akkerbouwer in de buurt van Creil in de Noordoostpolder. Willy Schutte nam het bedrijf in 1973 over en verhuisde in 1994 naar Nagele, omdat daar meer uitbreiding mogelijk was.

Maatschap W en J Schutte ontstond in 1995, toen Jeroen Schutte in het bedrijf kwam. Willy Schutte heeft in 2009 zijn werkzaamheden voor het bedrijf beëindigd en sindsdien runt zijn zoon het samen met zijn vrouw Esther.

'In Creil was mijn vader al op kleine schaal begonnen met de bloembollenteelt en dat hebben we hier in Nagele verder uitgebouwd', zegt Schutte. 'Ons bedrijf meet in totaal zo'n 220 hectare. Daarop verbouwen we op 100 hectare plantuien, poot- en consumptieaardappelen en granen, naast 120 hectare tulpen-, gladiolen- en leliebollen.'

Ik ben een groot voorstander van samenwerking, want ik denk dat je daarmee het verst komt

Jeroen Schutte, akkerbouwer en bloembollenteler uit Nagele

Kavelruil

Om de vruchtwisseling van een op zes zo goed mogelijk te laten verlopen, ruilt Schutte jaarlijks kavels met veehouders en akkerbouwers in de omgeving. Zijn vrouw is verantwoordelijk voor administratie en personeelszaken. Er is een boekhouder in dienst voor twee dagen per week. De boerderij heeft verder negen vaste medewerkers, in het seizoen aangevuld met uitzendkrachten en zzp'ers.

Bij de bloembollenteelt merkte Schutte dat het moeilijk was om de ziektedruk met bijvoorbeeld fusarium en het P1AMV-virus onder controle te houden. Net als de erfafspoeling van met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd water.

De ondernemer deed daarom met veel enthousiasme mee aan het project 'Schoon erf, schone sloot', dat de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) in het najaar van 2016 startte met de waterschappen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland en 450 bloembollentelers.

Te zien op de open dag: spuitmachine met lagere drift.
Te zien op de open dag: spuitmachine met lagere drift. © Niels van der Boom

Tweeledig doel

'Het doel van het project was tweeledig', zegt Schutte. 'Aan de ene kant wilden we de milieubelasting van onze erfafspoeling terugbrengen en aan de andere kant de ziektedruk verlagen door schoner proceswater waarmee we onze bollen wassen.'

Het project had als doelstelling de erfemissie met 80 procent te reduceren, maar Schutte wilde nog een stap verder gaan en deze tot nul terugbrengen. Hij verdiepte zich in de technische mogelijkheden en kwam erachter dat ozon ziektekiemen en restanten van middelen uit water kan halen, nadat het door bezinken en filteren van zand en zwevende deeltjes is ontdaan. Daarna had de ondernemer de uitvoering wel voor ogen, maar besefte hij dat daarvoor een flinke investering nodig was.

Om in aanmerking te komen voor een POP3-subsidie, schakelde Schutte advies- en accountantsbureau Flynth in. Daar was hij al klant voor zijn boekhouding. 'De afdeling Emmeloord-Dronten bracht mij in contact met Kees Poortvliet van de afdeling Noord-Holland. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van subsidieaanvragen op het gebied van erfafspoeling.' Achteraf is Schutte blij met deze zet. Want het bleek veel tijd en energie te kosten om de subsidie toegekend te krijgen en de voorfinanciering bij de bank te regelen.

Met subsidie gebouwde waterzuiveringsinstallatie.
Met subsidie gebouwde waterzuiveringsinstallatie. © Niels van der Boom

Plannen gerealiseerd

De plannen zijn inmiddels gerealiseerd. Om het op afschot aangelegde erf liggen goten, die al het water dat van het erf afstroomt afvoeren naar een centrale put. Van daaruit komt het in een spoelbassin, waarin ook het water terechtkomt dat gebruikt is om de bollen te spoelen.

Vervolgens loopt het water naar een tweede bassin, waarin de grove delen naar de bodem zakken. Vanuit dit bassin komt het water in een lamellenseparator terecht, die zand en andere zwevende deeltjes met een uitvlokmiddel verwijdert. Een zeef vangt vellen en wortelresten op en tenslotte gaat het overgebleven water naar een ozonontsmetter. Het schone water in het derde bassin heeft bijna de kwaliteit van drinkwater, heeft het Waterschap Zuiderzeeland vastgesteld.

Open middag

Op vrijdag 20 september van 15.30 tot 21.30 uur organiseert Schutte een open middag voor vakgenoten. Hij zal uitleg geven over de investeringen en bezoekers kunnen de nieuwe apparatuur, waaronder ook een spuitmachine, bekijken en kennismaken met de projectpartners. De open dag op 21 september van 13 tot 18 uur is bestemd voor andere geïnteresseerden.

'Wij hebben nog nooit klachten gekregen van omwonenden. Waarschijnlijk omdat we open zijn over onze bedrijfsvoering en met hen in gesprek blijven', meent Schutte. 'Ik ben een groot voorstander van samenwerking. Daarmee kom je het verst.'

'Schutte wist duidelijk wat hij wilde'
De projecten 'Duurzame Waterkwaliteit W. en J. Schutte' en 'Bodemkwaliteit 2.0 W. en J. Schutte' komen mede tot stand dankzij bijdragen vanuit het Europees Fonds voor Plattelands Ontwikkeling 'Europa investeert in zijn platteland', dat de POP3 subsidie heeft toegekend. 'Voor het aanvragen van zo'n subsidie werken we met een vast format, waarin de huidige en de gewenste situatie staan beschreven', zegt subsidieadviseur Kees Poortvliet van Flynth adviseurs en accountants. 'Daarnaast moeten ondernemers voldoen aan een aantal eisen en voorwaarden en dienen ze offertes en verklaringen bij te voegen. Nadat de subsidie was toegekend, heb ik de projectbegeleiding met installatiebedrijven en andere leveranciers op me genomen en de vereiste voortgangsrapportages verzorgd. Het was prettig samenwerken met Jeroen Schutte, want hij had zijn plannen al ver uitgewerkt voordat de subsidie ter sprake kwam. Hij had een duidelijke visie op wat hij wilde en was ook technisch inhoudelijk goed op de hoogte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer