D66 botst met CDA en VVD over drijfmestverbod

De coalitiepartijen D66, CDA en VVD zijn woensdag gebotst over een verbod op de toepassing van drijfmest. Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) riep landbouwminister Schouten tijdens het debat over de landbouwbegroting op om een verbod in te voeren. Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) waren hier fel tegen gekant.

D66+botst+met+CDA+en+VVD+over+drijfmestverbod
© DIRK HOL

De Groot drong aan op een verbod. 'Drijfmest geeft een enorme uitstoot uit stallen. Uiteindelijk moet je zorgen dat je dat niet meer hebt. De minister moet daarom duidelijk zijn en aangeven wanneer er een drijfmestverbod komt.' Het D66-Kamerlid is van mening dat na zo'n verbod alle innovaties naar die nieuwe stallen loskomen inclusief de erkenning daarvan.

Proefballon

Geurts reageerde als door een wesp gestoken. 'Ik accepteer niet dat er een drijfmestverbod komt', beet hij De Groot toe. 'De heer De Groot is goed in proefballonnen'. De D66'er ontkent dat hij een proefballon oplaat, maar heeft het over 'een consequentie van het kabinetsbeleid'. 'Leest u de nota van de minister nog maar eens. Die is daarover kraakhelder: het huidige systeem is niet meer houdbaar en we gaan uiteindelijk naar een systeem met minder dieren; dat lijdt geen twijfel.'

Lodders sloot zich aan bij Geurts. Zij hekelde het idee van een verbod. 'Hoeveel innovaties zijn er buiten dit huis die geen doorgang kunnen vinden omdat de wetgeving het blokkeert? Het begint met het verleiden van boeren om mee te gaan naar een andere vorm van landbouw waarbij we gebruikmaken van reststoffen, van meststoffen. En dat doet de heer De Groot niet.'

Groene kunstmest

'Verleiden begint ermee dat we onze regelgeving zo aanpassen dat al die boeren en tuinders inderdaad groene kunstmest kunnen maken van de mest vanuit de stallen. Dat is nog steeds niet geregeld', ging Lodders verder. 'Laten we daar nou eens mee beginnen! Wat moeten al die boeren en tuinders denken die thuis zitten te luisteren en die u hier weer zo'n proefballon horen oplaten?'

De Groot werd het niet eens met Lodders en Geurts. 'Als u nou eens meedenkt, in plaats van de hakken in het zand te zetten', antwoordde hij. 'Dan komen we nog eens ergens. Het hoeft niet verboden te worden, als we maar van die drijfmest afkomen. Dan kunnen we die boeren weer een toekomst geven. U helpt de boeren niet op deze manier.'

Het debat over de landbouwbegroting gaat donderdagmiddag verder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer