Geitenhouderij+Van+de+Ven+ontvangt+Agrofoodpluim
Nieuws
© Wim Hollemans

Geitenhouderij Van de Ven ontvangt Agrofoodpluim

Melkgeitenhouders Jeannette en Jan van de Ven uit Oirschot hebben vandaag de Agrofoodpluim ontvangen uit handen van de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

De Agrofoodpluim is dé aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrofoodsector in Noord-Brabant.

Jan en Jeannette van de Ven begonnen in 1995 met tweehonderd geiten. Nu staan er 1.600 geiten bij melkgeitenhouderij 4 Vennekeshoeve in Oirschot. De Van den Vens profiteerden van de groeiende vraag in binnen- en buitenland naar geitenmelk voor geitenkaas.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn staat bij de melkgeitenhouders hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld als het gaat om bevallingen, die een flinke aanslag zijn op de gezondheid van elke geit. Vroeger kregen geiten gemiddeld eenmaal per jaar een lam.

Samen met Wageningen University & Research onderzocht 4 Vennekeshoeve al vanaf 2007 of het mogelijk was om een jaar over te slaan en toch de melkproductie op gang te houden. De onderzoeken verliepen succesvol en de periode zonder bevalling werden steeds langer.

Rosébokken

Pionieren doen de Van de Vens ook als het gaat om voeding. Zo hebben ze zich gespecialiseerd in rosébokken, die over het algemeen iets zwaarder zijn en daardoor ook wat beter bevleesd.

4 Vennekeshoeve was al in 2015 een van de weinige Nederlandse geitenbedrijven die hiervoor een keten ontwikkelden. Het betekent dat deze bokken op eigen bedrijf worden afgemest tot 30 kilo levend gewicht en verkocht via onder andere Sligro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer