Jonge geitenhouder wil meer vlees exporteren

Er moeten meer markten worden gezocht voor bokkenvlees. Dat bleek vorige week tijdens een bijeenkomst van Denkavit voor jonge geitenhouders. Daarin stonden de opfok, gezondheid en verwaarding van bokjes centraal.

Op dit moment kost het afmesten van een bokje de geitenhouder geld. Bas van Haaren uit Horssen was een van de deelnemers. 'We zijn het er allemaal over eens dat we de bokjes met z'n allen goed moeten verzorgen op de bedrijven. Maar we zien ook wel dat er meer afzet gecreëerd moet worden om de bokjes voor een beter prijs kwijt te raken.'

Momenteel gaat het bokkenvlees naar Zuid-Europa. Steeds vaker kiezen geitenhouders ervoor om de bokjes zelf af te mesten op het eigen bedrijf. Van Haaren: Als je de boeren de bokjes zelf wil laten afmesten kost het geld en daar moet een goede prijs voor komen.'

Gesekst sperma

Ook de mogelijkheden voor gesekst sperma werd over gepraat. 'Ze zeggen dat ze het al kunnen maar het is nog niet in de praktijk toepasbaar. Het zorgt er wel voor dat er alleen geitjes komen en geen bokjes. Ik denk dat je het beste meer markten kunnen zoeken', besluit Van Haaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer