Ruim+kwart+boeren+en+tuinders+doet+vaak+gevaarlijk+werk
Nieuws
© Han Reindsen

Ruim kwart boeren en tuinders doet vaak gevaarlijk werk

Van alle tuinders, veehouders en akkerbouwers geeft 28,2 procent aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die door het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksorganisatie TNO is uitgevoerd. De enquête had betrekking op 2018.

De agrarische sector wordt op basis van de enquête tot de gevaarlijkere beroepen gerekend. Toch is de land- en tuinbouw met dit percentage bij lange na niet de sector waarin het werk als meest gevaarlijk wordt ervaren. Van de bestuurders van vrachtwagens en werknemers die machines bedienen, geeft ruim de helft aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Ook beveiligers ervaren hun werk vaak als gevaarlijk. Elektriciens, bouwvakkers en metaalarbeiders doen ook relatief vaak gevaarlijk werk.

De definitie van gevaarlijk werk verschilt sterk. Voor de ene werknemer betekent dit werken met machines of gevaarlijke stoffen, voor de andere bestaat het risico uit de kans op gewelddadige confrontaties. Gemiddeld ervaart 15,5 procent van alle werknemers het werk als vaak of altijd gevaarlijk. Het meeste gevaarlijke werk wordt door mannen gedaan. In de land- en tuinbouw is dat 83,8 procent.

Letsel

Uit de enquête bleek ook dat 5,6 procent van de tuinders, veehouders en akkerbouwers in 2018 betrokken was bij een ongeval. 2,9 procent bleef in 2018 één of meerdere dagen thuis door het ongeval. Beveiligers voeren de lijst aan, 4,3 procent van hen werd slachtoffer van een bedrijfsongeval dat leidde tot verzuim.

Wanneer wordt gekeken naar de fysieke belasting van het werk, blijkt dat bijna de helft van de tuinders, veehouders en akkerbouwers tijdens het werk geregeld veel kracht moet zetten. Alleen arbeiders in de bouw- en metaalsector moeten zich vaker fysiek inspannen. Ook geven medewerkers in de agrarische sector aan, na de bouw en de metaalsector, het vaakst met trillingen te maken te hebben (39,5 procent).

Ongemakkelijk

Verder zegt 27,4 procent van de tuinders, veehouders en akkerbouwers regelmatig in een ongemakkelijke houding te werken. Het landelijke gemiddelde is 10,7 procent. De bouw, metaal, elektriciens en zorg scoren slechter als het gaat om een ongemakkelijke werkhouding, met percentages boven de 30.

63,4 procent van de tuinders, veehouders en akkerbouwers doet regelmatig repeterend werk, zo blijkt uit de enquête. Dit percentage is alleen in de industrie hoger (71 procent). Het landelijke gemiddelde is 33,1 procent. Op het werken met gevaarlijke stoffen of het in contact komen met deze stoffen, scoort de land- en tuinbouw gemiddeld. Het risico om gevaarlijke stoffen in te ademen is met 15,8 procent wel groter dan gemiddeld (8,2 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 14°
  70 %
 • Zondag
  22° / 17°
  50 %
 • Maandag
  18° / 13°
  50 %
Meer weer