Aantal dodelijke ongevallen in sector verdubbeld

In 2018 betreurde de agrarische en groene sector veertien dodelijke ongevallen. Dat zijn er twee keer zoveel als in het jaar daarvoor. Dat meldt Stigas.

Aantal+dodelijke+ongevallen+in+sector+verdubbeld
© Pixabay.com

Ongevallen met machines, waarbij mensen bekneld raakten of geplet werden, voerden met zeven fatale ongelukken de statistieken aan. Bij rijdende machines ging het vooral om verdrinking. Ongevallen met dodelijke afloop door een vallend voorwerp kwamen drie keer (hooibaal, lading, boom) voor evenals ongevallen met dieren (koe, paard, stier). In 2018 was er één dodelijk ongeval door mestgassen.

Relatief veel dodelijke ongevallen vonden plaats in de melkveehouderij, vier van de veertien. Het slachtoffer was in vijf gevallen een werknemer, in vier gevallen de ondernemer zelf, in vier gevallen een gezinslid en in één geval een derde.

Veiligheidsgedrag

Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen heeft Stigas samen met LTO Nederland, Cumela Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom en Nijhof-Wassink het platform Zero Accidents in 2020 opgericht. De leden van dit platform tekenden in juni 2018 een intentieverklaring om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren.

De focus ligt op technische innovatieve verbeteringen, organisatorische verbeteringen op bedrijfsniveau en veiligheidsgedrag van werkenden. De campagne Veilig op 1, met de veiligheidsscan Veilig op 1 is één van de activiteiten die hier invulling aan geeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer