Kabinet steekt miljoen euro in veilig werken

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt een miljoen euro vrij om veilig en gezond werken in de landbouwsector te bevorderen.

Kabinet+steekt+miljoen+euro+in+veilig+werken
© Koos van der Spek

Dat geld wordt onder meer gestoken in voorlichting en preventie, experimenten om veiliger te werken en in een onderzoek naar de beste manier om werknemers in de land- en tuinbouw te bereiken. Dat heeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs bekendgemaakt.

Het plan is tot stand gekomen op initiatief van Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie en loopt tot 2021. Het doel van de actie is om ernstige ongevallen en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten in de sector verder terug te dringen.

Informatie

In de praktijk blijkt het moeilijk om werknemers in de land- en tuinbouw te bereiken met informatie over veilig en gezond werken. Vaak hebben zij geen standaard werkgever-werknemer relatie, omdat zij als meewerkende gezinslid, zzp'er, seizoenskracht, arbeidsmigrant of vrijwilliger werkzaamheden uitvoeren.

De afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd met belangrijke partners uit de sector, waaronder Stigas en werkgevers- en werknemersorganisaties, om tot een gezamenlijk plan van aanpak te komen.

Doelgroepen

Het plan start met een onderzoek om inzicht te krijgen hoe en met welke boodschap de doelgroepen in de landbouwsector effectiever bereikt kunnen worden. Daarna volgt voorlichting en preventie met een communicatiecampagne over veilig en gezond werken, specifiek gericht op bedrijven die werken met de eerdergenoemde doelgroepen.

Werkgevers en werknemers krijgen daarbij ondersteuning op de werkvloer. Het gaat onder meer om voorlichting en het stimuleren van de toepassing van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Ook worden trainingen gegeven en toolkits voor de verschillende doelgroepen ontwikkeld.

Gewasbeschermingsmiddelen

Er is speciale aandacht voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen. Dit initiatief sluit aan bij het beleid uit de tweede nota duurzame gewasbescherming periode 2013-2023: Gezonde Groei, Duurzame Oogst. Er komen een aantal proefprojecten, waarbij wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om gezond, veilig en ook eerlijk werken te bevorderen.

Het gaat daarbij onder meer om het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen in de landbouwsector. Verder is er een proef in gemeente Westland om arbeidsmigranten beter te informeren en te activeren om hun rechten op het gebied van eerlijk, gezond en veilig werk te kennen en hier gebruik van te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer