Fragaria Innova is aardbeienkraamkamer

Nergens ter wereld worden op zo'n klein gebied zoveel aardbeien geteeld als in Nederland en dan speciaal in Noord-Limburg. In de vollegrond en in kassen. Daardoor staat Nederland op plek zeven van aardbeiproducerende landen in de Europese Unie.

Fragaria+Innova+is+aardbeienkraamkamer
© Laurens Eggen

Vooral in kassen dijt de aardbeienteelt snel uit. Om die sterke concurrentiepositie op de wereldmarkt te behouden en te versterken, is product- en procesinnovatie noodzakelijk. Daarvoor is kennis nodig, veel meer kennis dan individuele telers en kwekers hebben.

Door hun krachten te bundelen, vergroten de ondernemers hun innovatieve kracht, doordat ze meer kennis vergaren op het vlak van plantgezondheid. Met het innovatieve samenwerkingsverband Fragaria Innova willen de samenwerkende aardbeientelers en kwekers van aardbeienplanten het antwoord geven op de groeiende wereldvraag naar hun topproducten.

Betere producten

Fragaria Innova pakt de uitdagingen waar de telers en kwekers zich voor gesteld zien, op. Arbeid, schaalvergroting, efficiency, plantgezondheid, plantweerbaarheid, biodiversiteit, teeltmedia, productkwaliteit, continuïteit, leveringsbetrouwbaarheid en smart farming zijn zaken waar zij zich de komende jaren in vastbijten om tot nog betere producten te komen.

Het gaat er vooral om de wereldwijde concurrentie voor te blijven

Rob van Enckevort, aardbeienkweker in Kronenberg

Innovatie is daarbij het toverwoord. Fragaria Innova richt zich op innovaties voor telen onder licht en plantgezondheid. Doel is om door samenwerking tussen aardbeientelers en -kwekers, ondersteund door technische partners en waar nodig met subsidies, innovaties te creëren in de aardbeienteelt en daardoor een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel.

Innoveins

Fragaria Innova opereert onder de vleugels van Innoveins, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Innoveins is een ecosysteem, waarin ondernemers, kennisinstellingen en overheid samenwerken aan innovaties op het kruispunt van plant en techniek.

Op initiatief van de oprichters Botany, een privaat onderzoeksinstituut in de professionele tuinbouw in Meterik, en Bluehub, een business development- en innovatiebureau in Venlo, ontwikkelt Innoveins innovaties in businessclusters en brengt deze op de markt, daartoe steeds aangezet door een businesscase van een van de deelnemende ondernemers.

Topsectoren

Zo wordt kennis gedeeld en gecombineerd tussen de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en High Tech Systemen en Materialen. Op dit moment zijn zes clusters operationeel. Zij richten zich met hun innovaties onder meer op robotica, zaadtechnologie en urban farming.

In een dergelijk innovatiecluster gaan de deelnemers een langdurig samenwerkingsverband van drie tot vijf jaar aan, waarin zij elkaar proberen te versterken.

Research & development

Fragaria Innova is een van die zes clusters, waarin acht kwekers van aardbeienplanten en aardbeientelers elkaar vinden op het vlak van research & development. Zij gaan de komende jaren aan de slag met innovaties op het gebied van belichte teelt, plantgezondheid en plantweerbaarheid.

De ondernemers zitten met dezelfde onderzoeksvragen en krijgen die ieder voor zich niet beantwoord. Op hun eigen locaties krijgen ze de noodzakelijke innovaties niet voor elkaar. Die zijn namelijk risicovol en kapitaalintensief. Dus zoeken ze nu samen de antwoorden op hun vragen.

Duurzaam

Zes productietelers en twee plantenkwekers kijken samen naar innovaties op het gebied van jaarrond telen, belichte teelt en plantgezondheid. Het gaat er hen vooral om aardbeienplanten op een duurzame manier te kweken en om zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen dezelfde kwaliteit te leveren om te ontdekken hoe ze schimmels, wortelziektes en dergelijke toch effectief kunnen bestrijden.

Daarbij kijken de ondernemers ook naar waterkwaliteit en organische meststoffen. Het is de ultieme uitdaging om te zien op welke innovatieve manier ze gezonde planten en nog betere aardbeien kunnen produceren. Over drie jaar zullen de eerste resultaten er zijn.

'Uiteindelijk gaan we naar andere manieren van telen'
Aardbeienkweker Rob van Enckevort uit Kronenberg is aangesloten bij Fragaria Innova. 'We zijn ervan overtuigd dat hoe meer kennis je hebt, hoe beter een plant reageert op voeding en hoe eerder je een onderscheidend product kunt maken. Minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen zonder meteen biologisch te telen, al sluit ik dat niet uit', zegt hij. 'Ook aan de bemestingskant zitten uitdagingen. Zoals we nu bemesten in de glastuinbouw, zit je op den duur de plantgezondheid in de weg. Planten groeien gemakkelijker en worden sterker, maar door verkeerde verhoudingen. Dergelijke vragen kun je niet alleen oplossen, dus doen we het samen. Gezonde voeding is de basis voor een gezonde teelt', vindt Van Enkevort. 'We telen ook nu goede aardbeien, maar het gaat erom de milieubelasting omlaag te krijgen en daardoor onderscheidend te zijn in de markt. Dat dit eventueel een betere prijs oplevert, is mooi meegenomen. Maar het gaat er vooral om de wereldwijde concurrentie voor te blijven. Telen met betere verlichting, zoals led, is bijvoorbeeld in opkomst, maar dat vergt grote investeringen en is dus risicovol. Uiteindelijk ga je toe naar andere manieren van telen. Daarom moeten we nu stappen zetten en zorgen dat we onze zaken straks goed voor elkaar hebben.'


'We spelen Champions League voor goede opbrengsten'
Twan Goertz werkt bij de aardbeienplantenkwekerij van Thwan van Gennip in Lierop. 'Ons product moet goed zijn met het oog op de steeds hogere eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van de aardbeien en daardoor aan onze aardbeienplanten. We moeten op een steeds hoger plan kunnen produceren om in de top te kunnen meedraaien. We spelen dagelijks Champions League, alleen dan kun je goede opbrengsten garanderen. Dat zorgt voor druk om in je bedrijf steeds meer kennis te vergaren', zegt hij. 'Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen onder druk van de publieke opinie, dus kijken we naar alternatieven. Naar biologische middelen, plantversterkende middelen of een combinatie daarvan. We kijken ook of we in een ander substraat kunnen gaan telen, zoals steenwol of perliet, zoals in de glastuinbouw. We proberen zoveel mogelijk kennis te vergaren om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te kunnen telen, vertelt Goertz. 'Een uitdaging ligt er ook voor de veredelaars van nieuwe rassen. Zij zouden meer moeten focussen op het veredelen van rassen die tegen ziektes en plagen kunnen en daarbij voldoende productie geven en goed smaken. Maar zover is het nog niet. We moeten eerst met de huidige rassen kijken hoe we dat op een zo verantwoord mogelijke manier kunnen doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer