Limalexia biedt grote aardbeien in hete zomer

Een plant die alleen maar grote aardbeien levert, ook in warme zomers. Het nieuwe ras Limalexia kan dat. Het gewas stond vorig jaar op enkele proefveldjes en nu op grote schaal bij teler Mark van Aert in Zundert.

'We merken dat andere rassen door de klimaatsverandering te veel kleine aardbeien produceren', vertelt Van Aert. 'Het ras dat we hadden was toe aan vervanging, want we plukten te veel kleintjes. De arbeidskosten stegen ook daardoor. We waren dus wel toe aan dit nieuwe ras.'

Het belangrijkste verschil zit hem in de groei. Waar bij andere rassen de trossen tegelijk volgroeien, zit dat bij de Limalexia anders. 'Het gaat om de ballast van de plant', geeft Robert van de Zanden van Aardbei Extra uit het Brabantse Haaren aan. Hij kweekt de planten voor de telers.

Rode vruchten

Als je te veel aardbeien aan een plant hebt hangen, kan de plant die niet groot brengen. 'Het is vrij uniek dat de Limalexia de spreiding op de tros heeft zitten', stelt Van de Zanden. Van Aert vult hem aan: 'De Limalexia geeft al rode vruchten aan een tros, maar aan diezelfde tros zit ook nog een dichte knop. Dus je bent van een tros een stuk langer aan het plukken.'

Telers moeten bij dit ras goed opletten, want de plant vraagt wel een andere bemesting. 'We moeten zo snel mogelijk leren op dit moment, maar merken dat het gewas wat meer kali vraagt en wat minder stikstof', weet Van Aert. 'We moeten heel snel de punten op de i zetten.' Op dat gebied kan hij nog wat leren. 'Na een paar donkere en nattere dagen merken we dat de vruchthuid wat zachter is. Dus we moeten nog meer sturen op kali.'

Ziekteongevoelig

Naast de grote vruchten heeft het ras meer positieve punten, meldt Van de Zanden. 'De smaak is natuurlijk heel goed, maar het ras is ook ziekteongevoelig. Omdat ze heel erg sterk zijn op de wortels, hebben we geen last van wortelziektes.'

Door de klimaatverandering wordt dit ras steeds populairder, vertelt hij. 'Dit jaar zijn door heel Europa al enkele miljoenen planten weggezet. En vanaf dit seizoen, de opkweek voor 2020, begint het hele grote vormen aan te nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer