Duurzame+Geitenzuivelketen+uit+kinderschoenen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Duurzame Geitenzuivelketen uit kinderschoenen

Nadat de Duurzame Geitenzuivelketen in april 2018 werd geïntroduceerd, krijgt deze nu daadwerkelijk vorm. Het startjaar heeft veel data opgeleverd. Over enkele weken staat de lancering van de Duurzame Geitenzuivel 2.0 voor de deur.

De opstartfase heeft voor duidelijkheid gezorgd, zegt programmaleider Karin van der Toorn van de Duurzame Geitenzuivelketen.

'Zonder actieve aanpak weet je niets. Wat is bijvoorbeeld het energieverbruik? En hoe zit het met het antibioticagebruik? Door in het afgelopen jaar nulmetingen uit te voeren, zijn benchmarks ontwikkeld. Daarmee kunnen ondernemers bijvoorbeeld hun energieverbruik vergelijken met anderen en zijn verbeteringen toe te passen.'

Antwoord

Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij vult aan: 'Met getallen uit de Duurzame Geitenzuivelketen geven we feitelijk een antwoord dan wel weerwoord op vragen en kritiek uit de maatschappij. Veel zaken zijn al goed.'

De insteek is dat iedereen ermee uit de voeten kan

Karin van der Toorn, programmaleider Duurzame Geitenzuivelketen

Het vrijwillige systeem wordt goed opgepakt. Van der Toorn: 'De insteek is dat iedereen ermee uit de voeten kan. Alle onderwerpen zijn zo gekozen dat het goed is voor de portemonnee van de veehouder.'

Aandacht

Wat pakken de meeste geitenhouders op? 'Dat is wisselend. Het is net waar de aandacht van de ondernemers naar uit gaat. De een vindt besparing op energiekosten belangrijk, de ander gaat juist voor de levensduur van de geitenstapel.'

Het valt de programmaleider op dat ondernemers hun verantwoording nemen als het gaat om het zelf afmesten van bokjes. 'Hoewel dit mede vanwege de bouwstop niet de makkelijkste optie is, laten geitenhouders zien dat ze het terugdringen van de bokkensterfte serieus nemen. Dit onderwerp is zelfs in de Tweede Kamer ter sprake gekomen.'

Contact met burger

Van der Toorn signaleert dat ook een ander punt dat binnen de Duurzame Geitenzuivelketen onder imago valt, serieus wordt aangepakt: contact met de burger. 'De kans op ziekte-insleep maakt het ontvangen van mensen niet altijd mogelijk. Wel merk ik dat een aantal geitenhouders uitgebreid gebruikmaakt van sociale media om de burger een transparant beeld te geven van de sector. Dat juich ik toe.'

Op dit moment worden de voorbereidingen voor de volgende fase getroffen, onder meer door een software-update. Ook in de praktijk zijn er verbeteringen op basis van feedback die de Duurzame Geitenzuivelketen heeft ontvangen van geitenhouders en overige stakeholders.

Nulmeting

'Na het opstartjaar wordt het nu serieuzer. De nulmeting gaat veehouders gegevens opleveren en daarmee verbeterpunten. Ook zijn er voor de Duurzame Geitenzuivelketen zelf verbeterpunten aangedragen', vertelt de programmaleider.

'Zo waren er op het gebied van zoönose enkel punten te scoren met het Keurmerk Zoönosen dat door één partij wordt uitgegeven. Nu zijn er ook punten te halen met de CL- en CAE-vrijcertificaten. Dat geeft geitenhouders iets meer vrijheid.'

Scoren met punten
De Duurzame Geitenzuivelketen is een initiatief van LTO en de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO). Binnen de Duurzame Geitenzuivelketen krijgen ondernemers punten voor inspanningen op verschillende onderdelen om het bedrijf te verduurzamen. De punten vallen onder drie onderdelen: diergezondheid en dierenwelzijn, energie en klimaat, en imago. De zuivelverwerker kan deze inspanningen belonen, bijvoorbeeld op financieel vlak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer