Bietencampagne+start+met+15%2C9+procent+suiker
Nieuws
© Koos van der Spek

Bietencampagne start met 15,9 procent suiker

Het eerste weekgemiddelde van bietencampagne 2019/20 van Suiker Unie komt uit op 15,9 procent suiker. Voor deze tijd is dat redelijk goed.

Er zijn per geleverde partij bieten wel grote verschillen, meldt Suiker Unie. Het suikergehalte varieert van circa 14 procent tot ruim boven 17 procent. Nog niet uit alle gebieden zijn bieten geleverd en uit sommige gebieden is nog maar een klein volume geleverd.

'De vraag is of de tot op heden circa 250.000 ton geleverde bieten volledig representatief is', meldt Suiker Unie. De eerste indruk over de wortelopbrengsten is redelijk. De gemiddeld droge oogstomstandigheden leveren een laag tarraniveau op van ruim 8 procent.

Kwaliteit

Met een winbaarheidindex van 89,4 is de kwaliteit gemiddeld matig. Het gehalte aan stikstof is hoger dan normaal en vooral natrium is hoger. Beide signalen duiden op een invloed van onregelmatige groei.

De droogte zal volgens Suiker Unie in veel gevallen de verklarende factor zijn. Vooral verdroogde bieten, die na regen zijn gaan hergroeien, vertonen deze afwijkende kwaliteit.

Bladschimmels

Ook bladschimmelaantasting en aanwezige vergelingsziekte hebben een negatief effect op de kwaliteit. Percelen die niet gespoten zijn tegen bladschimmels en bestemd waren voor vroege levering, zijn zwaar aangetast. Hier lijkt het suikergehalte duidelijk achter te blijven.

Overal in Nederland is in meer of minder mate sprake van aantasting door vergelingsziekte. De buitendienst inventariseert de aantasting. Vooral in het zuidwesten zijn aantastingen zichtbaar van meer dan 30 procent van de perceeloppervlakten.

Grotere variatie

'We hebben de indicatie dat het suikergehalte in de aangetaste plekken ruim 1,5 procent lager is. Het is daarom te verwachten dat bij dergelijke percelen in de uitslagen van de bietenleveringen een grotere variatie zichtbaar is', meldt Suiker Unie.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer