%27Compost+is+beste+bodemverbeteraar%27
Nieuws
© ILVO

'Compost is beste bodemverbeteraar'

Het Belgische onderzoeksinstituut ILVO breidt de compostering uit en wijst op de potentiële kansen van compost. In vergelijking met andere bodemverbeteraars is een meeropbrengst van 15 procent mogelijk.

ILVO neemt een nieuw bouwwerk in gebruik. Het gaat om een overdekte opslagruimte met compartimenten voor uitgangsmateriaal en voor afgewerkte compost. Bij deze tweede en laatste bouwfase gaat het om een investering van ruim 500.000 euro.

Evy De Vlieghere, bouwingenieur van ILVO: ‘De betonvloer is vloeistofdicht en voorzien van een systeem om sapverliezen op te vangen. De overkapping maakt dat dit los staat van het regenwater. We kunnen nu 50.000 liter afvalwater opslaan en hergebruiken in het composteringsproces, voor herbevochtiging van de hopen.’

Onderzoek

ILVO heeft in Vlaanderen een unieke positie in het onderzoek naar boerderijcompostering. Vijftien jaar onderzoek en vier meerjarige veldproeven tonen het potentieel van compost als bodemverbeteraar.

Compostexpert Koen Willekens: ‘Compost verhoogt het organische stofgehalte of houdt het op peil, gaat bodemverzuring tegen, brengt alle nodige plantenvoedingsstoffen aan met een laag risico op uitspoeling en bevordert het bodemleven, wat de bodem op termijn weerbaarder maakt tegen ziektes. Dat alles maakt dat wij makkelijk 15 procent meer gewasopbrengst meten op gecomposteerde akkers, in vergelijking met bijvoorbeeld stalmest.’

Compost maken

Een stabiele compost maken duurt een drietal maanden. Daarna rijpt hij nog verder en kan hij op elk moment toegepast worden om de bodem te verlevendigen.

ILVO benut in zijn boerderijcompostering meerdere types uitgangsmateriaal, zoals vers grasmaaisel, groenafval, graszaadhooi, graanstro, houtsnippers en houtschors. Daarnaast is ook geëxperimenteerd met afgewerkte teeltsubstraten uit de tomaten- en aardbeienteelt, mestproducten en schoningsafval van vollegrondsgroententeelt.

Vooral in de eerste weken vergt boerderijcompostering veel aandacht. Willekens: ‘In de eerste fase gaan we minstens drie keer per week door de ril met de compostkeerder. Door de oplopende temperatuur verdampt er veel vocht. Bij elke keerbeurt in die eerste fase voegen we per ril van 50 meter tot 2.000 liter vocht toe, water dat eerder afstroomde en werd opgevangen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer