Uiensector wil praktische oplossing voor fusarium

De bodemschimmel fusarium zorgt voor steeds meer ziektedruk in de intensieve uienteelt. Vanuit de veredeling en onderzoek wordt naarstig gezocht naar oplossingen.

Uiensector+wil+praktische+oplossing+voor+fusarium
© Haijo Dodde

Ook dit groeiseizoen komen er meldingen binnen van aantastingen door fusarium op uienpercelen. 'Het is een van de grootste bedreigingen voor de uienteelt', stelt Kees Hoogzand van zaadfirma Hoza. Bij een rondgang langs de rassendemo op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat toont hij een aangetaste ui. 'Als dergelijke rottende uien meegaan in de bewaring, wordt het probleem alleen maar groter.'


Hoogzand wijst op de gevoeligheid van de intensieve bouwplannen. 'In een 1-op-4-teelt is de druk van fusarium hoger dan in ruimere rotaties. Verder lijkt het erop dat deze schimmel goed gedijt bij het veranderende klimaat en is het de vraag wat er gebeurt met de schimmelsporen die afkomstig zijn uit de reststromen van de uienverwerking.'

Variant

De zorg van Hoogzand is in de uiensector duidelijk een gedeelde zorg. Vanuit het onderzoeksproject Uireka is er veel aandacht voor de bodemschimmel. In 2017 en 2018 is onderzocht welke variant van Fusarium oxysporum op de Nederlandse praktijkpercelen de belangrijkste veroorzaker is van rot in de uien. Verder is een DNA-analyse ontwikkeld om vast te stellen in welke mate verschillende fusariumsoorten in staat zijn om uien aan te tasten.

Het is een van de grootste bedreigingen voor de uienteelt

Kees Hoogzand, Hoza

Ook in Uireka 2.0 blijft fusarium een belangrijk onderzoeksitem. Doel is onder meer dat er een toets komt om vooraf te kunnen voorspellen of percelen besmet zijn. Verder moeten er praktijkgerichte beheersmaatregelen worden ontwikkeld.

Tolerant ras

Ondertussen zit ook de veredeling niet stil. Resistentie of verminderde gevoeligheid tegen fusarium en ook andere bodempathogenen zijn belangrijke veredelingsdoelen. Zaadfirma De Groot en Slot is vooralsnog de enige aanbieder van een ras dat tolerant is tegen fusarium. Het gaat om het uienras Hysky.


'Deze ui biedt weerstand tegen fusarium en dat is toch iets anders dan volledige resistentie', verklaart accountmanager Tom Langenberg van De Groot en Slot. 'Op percelen met een zware druk vinden we ook in Hysky aantastingen. Maar de schade is veel minder groot dan in de rassen die niet tolerant zijn tegen fusarium.'

Uitvloeiers voor MH
Toelatingshouder UPL heeft door het Uien Innovatie en Kenniscentrum een proef laten uitvoeren met Royal MH en drie uitvloeiers. 'Een goede opname van MH op een strijkend uiengewas geeft de beste werking. Wij willen bekijken wat uiteindelijk in de bewaring de invloed is van de uitvloeier', zegt Marcel van Doorne van UPL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer