Avebe viert eeuwfeest

Aardappelzetmeelfabrikant Avebe vierde afgelopen weekend met leden, medewerkers en introducees zijn eeuwfeest. In de afgelopen honderd jaar groeide Avebe uit tot een wereldwijd begrip.

De hoofdlocatie voor het honderdjarige verjaardagsfeest was de fabriek in het Groningse Ter Apelkanaal. In deze grootste aardappelzetmeelfabriek ter wereld kregen de genodigden rondleidingen en was er een informatiemarkt over het bedrijf en de toepassingen van aardappelzetmeel in producten.

Karen Sinot van Avebe kan zich een leven zonder aardappelzetmeel eigenlijk niet meer voorstellen. 'Je ziet hier in de stands bijvoorbeeld in hoeveel van onze dagelijkse producten aardappelzetmeel wordt verwerkt. Dat gaat van pizza's tot chips en drop. Naast zetmeel halen we tegenwoordig ook eiwit uit aardappels. En dat gebruiken we dan niet alleen voor diervoeding, maar ook voor menselijke consumptie.'

Oude rooimachines

Naast een tour over de productielocatie konden de gasten ook een bezoek brengen aan het boerenbedrijf van Dirk Jan Beuling. Naast een hele serie moderne machines voor landbewerking en het rooien van aardappels, stonden op zijn erf diverse rooimachine van vele decennia geleden.

'Er staat ook een rooimachine die zeker vijftig jaar oud is en die ik nog herken uit mijn jeugd. Die was destijds erg modern en innovatief. Maar als je kijkt naar de rooibeschadiging dan is er echt heel veel verbeterd in de afgelopen jaren.'

Klaar voor de toekomst

Avebe is een grote speler binnen de aardappelzetmeelwereld. Mede daarom zal het bedrijf volgens Sinot in de komende jaren ook flink inzetten op duurzaamheid. 'Binnen Avebe wordt hard gewerkt om productieprocessen zo duurzaam mogelijk te maken en zo zuinig mogelijk om te gaan met energie, water en stoom. Daarnaast blijven we nadenken over het toepassen van zetmeel en eiwit uit aardappelen. Dat ontwikkelingsproces is in feite oneindig. En duurt hopelijk nog eens honderd jaar.'

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer