Melkveehouder+kiest+voor+grasdrooginstallatie
Reportage
© Frank Uijlenbroek

Melkveehouder kiest voor grasdrooginstallatie

Gezondere koeien, stoppen met maisteelt en minder inkoop van krachtvoer. Het zelf drogen van gras heeft een hoop voordelen volgens melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele. Hij is enthousiast pionier van de werkwijze.

Dubbink pakt een pluk gras van de grond en snuift de geur op. 'Heerlijk. Het voelt goed en het ruikt lekker', glundert hij. Het gras is gedroogd in de grote hal die hij op zijn huiskavel liet bouwen voor dat doel. Sinds hij een jaar of vijf geleden in de vakbladen las over gras drogen, liet het idee erachter hem niet meer los.

'Ik kende de vooroordelen. Te duur, het kan niet uit et cetera. Maar de stap is interessant. Het levert gezonder voer voor je dieren op. Daarnaast zorgt het drogen van gras voor minder verlies van de voedingswaarde. Gemiddeld gaat in een kuil tussen de 10 en 15 procent van de voedingswaarde verloren. Bij gras drogen veel minder.'

Kennisvoucher

Nadat Dubbink het idee eerst twee jaar voor zichzelf hield, besloot hij de stap te maken en startte het traject om een grasdrooginstallatie van de grond te krijgen. Omdat ook provincie Overijssel positief gestemd raakte over zijn idee, wist de ondernemer een kennisvoucher te krijgen, wat een deel van zijn kosten voor het begintraject vergoedde. Het daadwerkelijke project wordt ondersteund middels een POP3-subsidie. Deze subsidie bestaat uit gelden van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en uit een bijdrage van provincie Overijssel. 'De provincie ziet graag een afname van maisteelt. Die teelt ligt onder vuur hier op de zandgrond. Omdat ik daar met mijn plannen aan bijdraag, waren ze erg enthousiast', legt de boer uit.

Een koe loopt door een maisveld zonder ervan te eten. Waarom voeren we dan mais?

Harold Dubbink, melkveehouder in Lemele

Begin dit jaar begon de bouw van de hal. 'Bij de bouw hebben we rekening gehouden met de omgeving. Zo zijn de kleuren zwart, wit en grijs. Je wilt geen associaties hebben met wat mensen een megastal noemen. Dat ligt gevoelig. Zoals de hal er nu staat, krijg ik er gelukkig bijna alleen maar complimenten over.' De bouw is in een maand of vier afgerond.

Twee droogbakken

De hal meet 65 bij 25 meter en bevat onder meer twee droogbakken met elk een grondoppervlak van 215 vierkante meter. In deze bakken kan het hooi 5 tot 6 meter hoog worden opgeslagen om te drogen. Als het vers gemaaide gras van het land is gehaald, wordt dit in het voorste deel van de hal gelegd. Een kraan pakt het hooi op en gooit het in de droogboxen.

Het gras ligt tot 6 meter hoog opgestapeld.
Het gras ligt tot 6 meter hoog opgestapeld. © Frank Uijlenbroek

De hal is voorzien van een slimme warmtevoorziening. De warmte wordt geleid via het dak, wat overdag voor 10 tot 15 graden temperatuurverschil zorgt ten opzichte van buiten. 's Nachts zorgen twee pelletkachels voor de warmte. Een uitgebreid besturingssysteem meet de temperatuur en de vochtigheid van het hooi.

Mooie plus

Dubbink zegt dat de tijd wat hem betreft rijp was om de bedrijfsvoering te veranderen. In zijn geval betekent dat stoppen met mais en minder inkoop van krachtvoer. Voor melk van koeien die worden gevoed met zelf gedroogd gras, zou markt moeten zijn. In diverse Europese landen wordt flink meer betaald voor deze soort melk. 'Het zou een mooie plus zijn. Ik lever aan Cono en met hen heb ik al de mogelijkheid besproken om mijn melk te laten verwerken bij een innovatief project van ze', vertelt de ondernemer.

'Ik denk dat wanneer je dit verhaal goed uitlegt, er markt voor is. In deze tijd van sociale media moet het verhaal in ieder geval te vertellen zijn. De koeien leveren betere melk met een eerlijkere samenstelling. Je voert de koe als het ware waar zij voor is gemaakt. Zet een koe in een maisveld en ze loopt erdoorheen zonder ervan te eten. Waarom voeren we een koe dan mais?' vraagt Dubbink zich af.

Gangbaar

De agrarische ondernemer is niet de eerste in Nederland die zelf gras droogt. Wel is hij een van de eersten die dit op grote schaal doet. 'Er zijn biologische en biodynamische boeren die het doen. Ik doe het gangbaar. Bio hoeft van mij niet. Dan heb je nog meer voorwaarden waaraan je moet voldoen. De manier waarop ik het doe, voelt voor mij goed. Ik vind niet dat je met hangende pootjes achter de maatschappij aan hoeft te lopen, maar dat je voor jezelf moet bedenken wat goed is. Ik kan deze werkwijze verantwoorden voor mezelf.'

Hoewel de investering fors is, gelooft Dubbink dat de omschakeling in zijn bedrijf lonend gaat zijn. Alles is tot ver achter de komma doorberekend. 'Je hoort vaak dat de energiekosten enorm zijn, maar dat valt mee. Ik heb zonnepanelen op het dak van de schuur. De drooginstallatie verbruikt veel stroom, maar draait niet zo veel dagen per jaar. En mocht het nodig zijn, dan leg ik er wat panelen bij.'

Ruwvoer

Ook moet de extra verkoop van ruwvoer voor een hoger rendement zorgen. 'Als ik wat dat betreft een goed jaar draai, houd ik onder aan de streep hetzelfde resultaat over als nu.'

Dit jaar kon de boer nog niet stoppen met de maisteelt. Volgend jaar wel. Dat moet ook, want zijn maisland tegen de Lemelerberg aan is verkocht. Hij kocht er grasland voor terug. 'We beginnen met het bijvoeren van extra vers gras. Experimenteren vind ik leuk. Ik heb het nodig, anders ga ik me vervelen.'

Grasdroogsysteem uit Oostenrijk
Melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele liet zijn grasdrooginstallatie bouwen door het Oostenrijkse bedrijf Lasco. Hij keek ook naar andere systemen, maar had het beste gevoel bij Lasco. De hal zoals die nu is gebouwd, was volledig zijn eigen idee, maar het bedrijf adviseerde hem wel. 'Bijvoorbeeld over de grootte van de bakken en het systeem met de dakwarmte', zegt hij. De samenwerking verliep voorspoedig. Wel werd de bouw van de hal vertraagd, doordat de hooikraan nog niet was geleverd vanuit Oostenrijk. 'De aannemer ging zo voortvarend te werk, daar hadden ze geen rekening mee gehouden', vertelt Dubbink. De ondernemer reisde zelf ook af naar het Alpenland, waar het drogen van gras veel gangbaarder is. 'Ik heb daar bijvoorbeeld gezien dat bepaalde stukken gras werden ingezaaid met een kruidenmengsel. Ik heb dat zelf nu ook gedaan om eens te proberen. Het ruikt echt heerlijk.'
'Het gedroogde gras voelt goed en ruikt lekker.'
'Het gedroogde gras voelt goed en ruikt lekker.' © Frank Uijlenbroek

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer