Leren+over+robuuster+maken+van+grasland
Nieuws
© Tys Hallema

Leren over robuuster maken van grasland

Op het huisperceel van de familie Wolleswinkel in Renswoude werden woensdag workshops gegeven met als thema 'werken aan robuuster grasland'.

De melkveehouderij van de familie Wolleswinkel is onderdeel van een aantal innovatieve projecten. Zo is Wolleswinkel betrokken bij een melkconcept van Albert Heijn waarbij er diverse eisen worden gesteld op het gebied van duurzaamheid en milieu. Per hectare mag bijvoorbeeld maar 18.000 kilo melk worden geproduceerd. Ook het inzaaien van graslandkruidenmengsels is een eis.

Art Wolleswinkel gaf samen met Gerard Uijterlinde van het Deurningse praktijkbedrijf Erve Mentink tekst en uitleg aan geïnteresseerde boeren over deze werkwijze. Erve Mentink is in samenwerking met het Louis Bolk Instituut ook bezig met het gebruik van kruidenmengsels.

Najaar

Een van Uijterlindes conclusies was dat inzaaien vooral effectief is in het najaar. 'In het voorjaar inzaaien heeft bij ons niet gewerkt.'

De ervaringsdeskundigen vertelden dat het belangrijk is om de kruiden niet te grof te laten worden om het maaisel eetbaar te houden voor het vee. Zo ontdekte Wolleswinkel dat cichorei zo grof werd dat zijn koeien die niet meer aten.

Stuwtjes

Een andere workshop ging over het project 'Flexibel Peilbeheer'. In dat kader heeft Wolleswinkel stuwtjes laten aanleggen in sloten op zijn grond om water langer vast te houden, met ook hier als doel tot robuuster grasland te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer