Bijproducten slachterij en opwaarderen van gras

Regionale kringlopen sluiten en meer gebruikmaken van Europese eiwitbronnen. Dat zijn de belangrijkste uitdagingen in het programma 'Circulaire Bio-economie'.

Bijproducten+slachterij+en+opwaarderen+van+gras
© Nieuwe Oogst

Hoog op de agenda staat het benutten van bijproducten uit de pluimveeslachterij in varkensvoer. De processed animal proteins zijn een combinatie van eiwitten, vet en mineralen die als alternatief dienen voor plantaardige producten.

Als gevolg van de gekkekoeienziekte (BSE) mogen dierlijke reststromen niet als veevoer worden gebruikt in de EU, maar de wetgeving wordt verruimd. 'We onderzoeken hoe deze dierlijke eiwitten het best in het veevoer kunnen worden benut', zegt Gert van Duinkerken, samen met Lieuwe Roosenschoon coördinator van het programma.

Groene plantdelen

Ook zoekt het consortium mogelijkheden om eiwitten uit gras en groene plantendelen beschikbaar te maken als duurzame en regionale eiwitbron.

Eigenlijk kun je eenzelfde ontwikkeling uittekenen als op energiegebied, waarbij we windmolens in zee bouwen

Gert van Duinkerken, coördinator programma 'Circulaire Bio-economie'

'Bioraffinage van gras is daarbij een interessante ontwikkeling. Bijvoorbeeld door gras te persen in eiwitrijk sap en vezelrijke restproducten. Graseiwitten zijn geschikt voor jonge dieren, grasvezels voor volwassen dieren of voor toepassingen buiten de veehouderij, zoals voor papier of bouwmaterialen.'

In het consortium zitten ABZ Diervoeding, AgruniekRijnvallei, Bonda, Coppens Diervoeding, Darling Ingredients, EFPRA, Feed Design Lab, Noblesse Proteins, Nijsen/Granico, SARIA, Schothorst Feed Research, Vitelia Voeders en Wageningen Livestock Research.

Uitdaging

Van Duinkerken noemt het een uitdaging om binnen de regelgeving te komen tot alternatieven die genoeg schaalgrootte hebben. 'We moeten ook naar de kostenkant kijken of wat het aan meerwaarde oplevert in de eindproducten.'

De wetenschapper noemt ook de mogelijkheid om grondstoffen op zee te produceren. 'Eigenlijk kun je eenzelfde ontwikkeling uittekenen als op energiegebied, waarbij we windmolens in zee bouwen. We kunnen op zee meer grondstoffen produceren, zoals zeewier en schelpdieren, mits dat op een milieu- en natuurvriendelijke manier kan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer