Laat de tulp niet het nieuwe Bintje worden

Als er wereldwijd een icoon moet worden benoemd voor de Nederlandse landbouw, dan maakt de tulp een goede kans. Maar deze populaire bloem verloor deze week wel een paar punten.

Laat+de+tulp+niet+het+nieuwe+Bintje+worden
© Han Reindsen

Oorzaak is een bericht op de website van Zembla over een binnenkort te verschijnen RIVM-rapport. Dat toont aan dat resten van gewasbeschermingsmiddelen die in de bollenteelt worden gebruikt, terug zijn te vinden in de urine van omwonenden. Om de argeloze nieuwsconsument nog meer schrik aan te jagen, werd er vermeld dat de residuen ook waren aangetroffen in babyluiers.

Zembla maakt melding van een constatering in het onderzoek. De analyse en conclusie van het RIVM ontbreken in het bericht. Desondanks is de schade aangericht.

De Nederlandse bollenteelt is wat de wijnbouw is voor de Fransen. Het is hier een van de meest winstgevende gewassen. Drommen toeristen verdringen zich jaarlijks rond de bollenvelden. Ook Nederlanders staan er graag voor in de file. Over pakweg zes weken staan we weer bumper aan bumper op de tulpenroute door de Noordoostpolder.

Nederlanders staan graag voor tulpen in de file

Peter Smit, redacteur algemeen/veehouderij Nieuwe Oogst

De tulpengekte is ook een exportproduct. Na succesvolle weggeefacties op de Dam in Amsterdam vond vorige week de tweede tulpenplukdag in het Amerikaanse San Francisco plaats.

In eigen land klinkt er al langer gemor over de bollenteelt. Verpachters vrezen achteruitgang van de bodemkwaliteit. En de opstellers van het stempel PlanetProof bekijken of daarvoor grasland nog wel valt te rouleren met bollen.

Of de kras in het imago van de tulp nog is weg te poetsen, zal blijken als het complete RIVM-rapport wordt gepubliceerd. De sector zal het imago van de bloembol streng moeten bewaken. Laat het geen tweede Bintje worden. Die aardappel kreeg ten onrechte de naam gifpieper, maar viel wel in ongenade bij de consument.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer