'Omslag van kennis naar praktijk nodig bij bodembeheer'

Oud-CDA-Kamerlid en voormalig gedeputeerde voor de provincie Gelderland Jan Jacob van Dijk is door landbouwminister Carola Schouten aangesteld als onafhankelijke trekker van het Nationaal Programma Landbouwbodems. Hij spreekt aanstaande woensdag op de allereerste Nationale Bodemtop.

%27Omslag+van+kennis+naar+praktijk+nodig+bij+bodembeheer%27
© DIRK HOL

In 2030 moet alle landbouwgrond duurzaam worden beheerd. Is dat niet wat snel?

'Misschien moeten we in 2030 concluderen dat we er nog niet zijn. Maar als we 2040 hadden gekozen, was dat wel erg ver weg geweest. Nu hebben we nog elf jaar. Voor iedereen die in zijn werkzame leven zit, is dat een behapbare doelstelling.'

Voor iedereen die in zijn werkzame leven zit, is duurzaam bodembeheer in 2030 een behapbare doelstelling

Jan Jacob van Dijk, trekker van het Nationaal Programma Landbouwbodems

Wat is uw rol in het Nationaal Programma Landbouwbodems?

'In overleg met betrokken partijen als LTO Nederland, NAJK en Cumela heeft de minister gezegd dat het goed zou zijn als er een persoon komt die een verbindende rol kan spelen in dit proces. Ook ben ik het gezicht naar buiten.'

Wat is uw missie?

'Er moet een omslag komen van wetenschappelijke kennis naar de toepassing door loon- en boerenbedrijven. Ook zaadveredelaars spelen hier een rol. Die samenwerking wil ik aanjagen.'

Dringt het belang van vitale bodems al door?

'Het is een onderwerp dat bij veel deskundigen en wetenschappers al langer speelt. Bij een aantal maatschappelijke organisaties staat het hoog op de agenda.

'Ook bij boeren is het een belangrijk punt. Alleen weet nog niet iedere boer hoe zijn bodem ervoor staat, wat hij daar in praktische zin aan kan doen en hoe dat voor zijn bedrijf zal uitpakken.'

Gebeurt er niet te veel over het hoofd van de boeren heen?

'Veel van de bestuurders waar ik mee spreek zijn zelf boer. Zij lopen misschien een half stapje voor op de rest, maar dat is niet ongewoon. Niet iedereen kan het volledige plaatje op zijn netvlies hebben.'

Wat moet de kern zijn van het bodembeleid in de komende jaren?

'Het is van belang dat boeren een helder meetinstrument krijgen waarmee ze kunnen controleren of ze het goed doen. Ook moet het onderwijs in deze omslag een belangrijke rol krijgen. Daar wordt het onderwerp 'bodem' nog niet volgens de modernste inzichten behandeld.

'Een zo hoog mogelijke productie stond daar lange tijd voorop. Je ziet dat daar steeds meer thema's aan toe worden gevoegd, zoals wat de effecten zijn van wat we aan het doen zijn. Dat is iets wat pas de laatste drie tot vijf jaar ontsloten wordt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer