Goed jaar voor proefproject met no-till-mais

De proef met maisteelt zonder ploegen bij melkveehouder Jelle Jolink in Drempt laat dit jaar goede resultaten zien.

Goed+jaar+voor+proefproject+met+no%2Dtill%2Dmais
© Zip Drill

Deze week kregen geïnteresseerden tekst en uitleg over het project, dat vorig jaar begon en loopt tot eind 2021. Op een perceel van de familie Jolink is de ene helft van de mais gezaaid volgens de no-till-methode, waarbij de grond niet wordt bewerkt. Op de andere helft wordt op conventionele wijze gezaaid en wel geploegd.

Behalve Jolink zijn provincie Gelderland en Thierry Stokkermans van Zip Drill bij het project betrokken. 'De motivatie achter dit project is een gezondere bodem', zegt Stokkermans. 'Door op deze manier mais te telen, verstoren we de bodem niet en stimuleren we de biodiversiteit.'

Einddoel

Het einddoel van de proef is een verhoging van organischestofgehalte met 1 procent, 50 procent meer bodemlevenintensiteit, 10 procent diepere worteling en 850 melkveehouders in Nederland bereiken.

'Het gewasbeheer moet even makkelijk zijn als bij gangbare mais en de voerkwaliteit en -kwantiteit moeten gelijk zijn. Het komt erop neer dat we de voordelen van mais willen houden en de grootste nadelen elimineren', zegt Stokkermans.

Meer opbrengst

In 2018 was er nog een kunstmestprobleem tijdens het zaaien, waardoor veel plantjes verloren gingen. Dit jaar doet de mais op het ongeploegde land het een stuk beter. Jolink verwacht dat de no-till-mais zelfs wat meer opbrengst geeft dan de reguliere mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer