Vriespunt+melk+FrieslandCampina+te+hoog
Nieuws
© Dirk Hol

Vriespunt melk FrieslandCampina te hoog

Bij verschillende leveranciers aan FrieslandCampina blijkt het vriespunt van de melk te hoog. Omdat de oorzaak hiervan onbekend is, deelt de coöperatie deze maand geen boetes uit. Wel is de norm van FrieslandCampina scherper dan andere zuivelverwerkers.

Dat enkel de leden van FrieslandCampina met dit probleem kampen, komt doordat in 2015 de drempelwaarde verscherpt van -0,505 naar -0,515 graden. Volgens het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) hebben andere zuivelverwerkers deze stap niet genomen. Het COKZ neemt aan dat ook bij andere zuivelaars dit vriespunt kan fluctueren.

De aanscherping maakt het vriespunt een belangrijk issue onder ondernemers van FrieslandCampina. De vriespuntbepaling moet uitsluiten dat ondernemers al dan niet bewust water aan de melk toevoegen. Hierdoor wordt het vriespunt hoger.

Melkstromen

Hoewel een woordvoerder van FrieslandCampina aangeeft dat het aantal melkveehouders met een te hoog vriespunt 'erg weinig' is, wordt aan de leden gecommuniceerd dat halverwege juli het gemiddelde vriespunt nog altijd hoog is. Dat blijkt te spelen bij alle melkstromen, zoals Vlog- en weidemelk. Omdat de oorzaak van die verhoging onduidelijk is, worden voor juli geen consequenties verbonden aan de vriespuntresultaten.

De woordvoerder van FrieslandCampina geeft aan dat er nu uitvoerig onderzoek plaatsvindt naar de oorzaak van die verhoging. Tot die tijd worden geen uitspraken gedaan over die mogelijke oorzaak.Pakweg sinds de start van het weidegangseizoen ontstonden problemen. Vorig jaar was er, zij het beperkter, ook een aantal bedrijven met een te hoog vriespunt. Er werd toen een link met weidegang geopperd. Doordat het vetgehalte lager is of een andere samenstelling krijgt, kan het vriespunt hoger worden.

Gevarenzone

Een woordvoerder van Agrifirm meldt verder dat ook bepaalde koeienrassen melk produceren met een afwijkende samenstelling, waardoor de ondernemers die koeien van deze rassen melken bij FrieslandCampina eerder in de gevarenzone komen.

Bijzonder is dat de voorbije jaren er ook al sporadisch problemen waren met dit vriespunt, maar dat dit jaar de problemen op grote schaal plaatsvinden. Een woordvoerder van het COKZ laat weten dat het verstandig is om de kortingsregeling even te bevriezen, totdat meer duidelijk is over de oorzaak. Dit geeft ook meer rust bij de ondernemers. Zij kunnen de resultaten van dit onderzoek afwachten.

Föhn

'Taferelen als het opwachten van de RMO chauffeur met een föhn, om de melklepel droog te blazen, moeten we echt niet hebben', stelt de COKZ-woordvoerder. Volgens haar is er een gestandaardiseerde methode voor het nemen van melkmonsters uit de tank: de lepel wordt eerst twee keer voorgespoeld met melk voordat het monster wordt genomen. 'Het COKZ houdt toezicht op de naleving van de voorschriften. Met het willen droogföhnen van melklepels ontstaan er mogelijk andere problemen', besluit de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
Meer weer