Schouten aan de slag in Caribische land- en tuinbouw

Minister Carola Schouten van LNV brengt begin september een bezoek aan Caribisch Nederland om slimme land- en tuinbouw aan te jagen. Een meer zelfvoorzienend voedselsysteem is de doelstelling.

Schouten+aan+de+slag+in+Caribische+land%2D+en+tuinbouw
© DIRK HOL

De reis - van 2 tot 7 september - is gericht op verschillende projecten in de land- en tuinbouwontwikkeling, natuurbehoud en visserij op Saba, St. Eustatius en Bonaire. Het versterken van de onderlinge samenwerking staat ook op het wensenlijstje.

Daarnaast is er veel aandacht voor de vraag hoe de zelfstandige voedselvoorziening op de eilanden vergroot kan worden, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. En dat is niet voor niets.

Import

Caribisch Nederland is voor haar voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van import, en de lokale voedselproductie is kwetsbaar voor klimaatverandering, watertekort, watervervuiling en erosie.

Kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor voedselzekerheid op Saba, St. Eustatius en Bonaire

Hierdoor zijn boodschappen duur, en is vers voedsel niet altijd voorhanden. Voor een meer zelfvoorzienend voedselsysteem zijn een circulaire voedselproductie en efficiënt gebruik van hulpbronnen van groot belang.

Regio Envelop

Om de leefbaarheid te verbeteren en de welvaart te verbreden investeert het kabinet door middel van Regio Deals in de sociaal-economische ontwikkeling van Caribisch Nederland.

Het kabinet heeft 30 miljoen euro uit de zogenaamde Regio Envelop beschikbaar gesteld voor Bonaire, Saba en St. Eustatius. Dit wordt onder andere ingezet voor armoedebestrijding en het verbeteren van de voedselzekerheid en voedselveiligheid.

Slimme landbouw

Schouten brengt een bezoek aan verschillende projecten die aan de slag gaan met nieuwe vormen van slimme landbouw die bijdragen aan het vergroten van de eigen lokale voedselvoorziening. Hierbij is aandacht voor het uitwisselen van kennis en ideeën op het gebied van kringlooplandbouw.

De minister van LNV start haar bezoek op Saba, waar zij onder andere geïnformeerd wordt over inspanningen op het gebied van koraalbescherming en lokale groenteteelt.

LVV

Vervolgens reist zij af naar St. Eustatius, waar zij onder meer in gesprek gaat met lokale vissers, marktverkopers en de Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Schouten sluit haar reis af op Bonaire, waar zij bezoeken brengt aan verschillende agrarische ondernemers, een gezonde voeding-initiatief voor kinderen, en uiteenlopende organisaties die zich richten op natuurbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / 1°
    10 %
  • Zaterdag
    2° / -1°
    10 %
  • Zondag
    3° / -2°
    5 %
Meer weer