Extra controle op dierenwelzijn vanwege verwachte hitte

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren op warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Extra+controle+op+dierenwelzijn+vanwege+verwachte+hitte
© Twan Wiermans

Vanwege de verwachte hoge temperaturen treedt vanaf maandag 24 juni 2019 het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. Vervoersteams van de NVWA voeren extra vervoerscontroles uit. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden.

Op werkdagen met verwachte extreme hitte voert de NVWA exportkeuringen uit volgens een tropenrooster. Dit betekent dat in principe gecertificeerd kan worden tussen 4 uur 's ochtends en 22 uur 's avonds. Door de vervroegde of verlate aanvang van internationale transporten kan er dan voornamelijk in de koelere perioden 's nachts of 's ochtends vroeg gereden worden.

Geen vervoer boven 35 graden

In het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen hebben transporteurs en slachters vastgelegd dat de norm is dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. Deze norm geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in De Bilt.

Slachterij Vion kondigt op zijn eigen website ook al maatregelen aan vanwege de verwachte hoge temperaturen van volgende week. De slachter wil in elk geval vroeger gaan laden en zegt er alles aan te doen om tijdens het transport en afleveren van de dieren wachttijden te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    14° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer