Egyptische delegatie bekijkt Texels watermanagement

Een Egyptische landbouwdelegatie met ambtenaren, adviseurs en ondernemers heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Texel om daar praktijkvoorbeelden rondom watermanagement te bekijken. De delegatie werd begeleid door Peter Prins van Land Water & Food Consult die deze week met het gezelschap ook andere plekken in Nederland bezocht.

Egyptische+delegatie+bekijkt+Texels+watermanagement
© Eigen foto

Voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord-afdeling Texel was onder de indruk van de gedrevenheid van de delegatie. 'De Egyptische rivierdelta staat voor flinke uitdagingen, waarvoor ze graag buitenlandse expertise benutten. We konden hun in elk geval veel laten zien op het eiland.'

Zo bracht de delegatie een bezoek aan de zilte proefboerderij, die overigens onlangs een faillissement aanvroeg. 'Wel konden er nog enkele praktijkproeven worden gedemonstreerd. De interesse was groot, omdat ook de Egyptische landbouw te kampen heeft met verzilting van het water.'

Nieuw gemaal

Ook werd een bezoek gebracht aan de dijk bij De Cocksdorp, het nieuwe gemaal bij Eierland en werd rondgekeken op IJsboerderij Labora en op het akkerbouwbedrijf van Langeveld. 'Vooral diverse waterprojecten, waaronder een zoetwaterstuw, hadden de buitengewone interesse bij de bezoekers', stelt de afdelingsvoorzitter.

De Egyptische rivierdelta staat voor flinke uitdagingen, waarvoor ze graag buitenlandse expertise benutten

Arnold Langeveld, voorzitter LTO Noord-afdeling Texel

© Eigen foto

Prins, voormalig provinciaal secretaris bij LTO Noord, beaamt dat: 'Op Texel wordt slim en zuinig omgesprongen met water, onder andere door opslag in de bodem. Door zoetwater langer vast te houden en efficiënt in te zetten, waar nodig, kan straks toch worden ingespeeld op perioden van aanhoudende droogte.'

Inspraak

Langeveld merkte dat de delegatie vooral ook benieuwd was naar de manier waarop het waterbeheer in Nederland is georganiseerd. 'Waterschappen zoals hier kennen ze daar niet. Ook de mate van inspraak bij de boeren sprak bij hen erg tot de verbeelding.'

Volgens Prins is dat ook een van de thema's gedurende het hele excursieprogramma. 'Het zijn vooral vooruitstrevende ondernemers die een soort pioniersrol vervullen in hun land. Krachtenbundeling kan helpen om meer voor elkaar te krijgen, is de boodschap die we hun ook meegeven.'

© eigen foto

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer