%27Interesse+bij+boeren+in+zeoliet+zal+groot+zijn%27
Achtergrond
© Fotex.nl

'Interesse bij boeren in zeoliet zal groot zijn'

Coördinator Bouwe Bakker van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) denkt dat een grote groep veehouders kan profiteren van vulkanisch gesteente dat de nitraatuitspoeling minimaliseert. Hij gaf onderzoek daarnaar halverwege 2018 een belangrijke duw in de rug.

Melkveebedrijf Hoanster in Hoornsterzwaag en onderzoeker Mark van Mullekom van B-WARE waren al bezig met de uitvoering van het proefplan met zeoliet, toen de vraag op tafel kwam of er budget beschikbaar was om de omvangrijke watermonsteranalyse te financieren.


Provincie Fryslân verwees naar het DAW. Coördinator Bouwe Bakker wist LTO Noord Fondsen en het Mesdagfonds hiervoor te interesseren. 'We wilden weten of de veronderstelling over wat het effect zou zijn, ook was aan te tonen. Dat bleek verrassend goed mogelijk te zijn.'

Bakker verwacht dat veel boeren geïnteresseerd zijn in zeoliet. Want het is een feit dat de agrarische sector voor een opgave staat om de emissies van mineralen naar het oppervlakte- en grondwater verder te verminderen.

Sneller effect

Vergeleken met bodemverbetering heeft zeoliet veel sneller effect. Het verhogen van het organischestofgehalte is ook een mogelijkheid om de mineralenbenutting te verbeteren, maar daarbij duurt het jaren voor er echt resultaat zichtbaar is.


De DAW-coördinator ziet zeoliet dan ook vooral als mogelijke oplossing op korte termijn. Hij verwacht dat er nog meer van dit soort vergelijkbare gesteenten blijken te zijn die oplossingen bieden om de mineralenbenutting in de bodem te verbeteren.

Veenoxidatie

Als middel om veenoxidatie tegen te gaan, zijn gesteenten met een honingraatmolecuulstructuur mogelijk ook geschikt. 'Juist met deze specifieke eigenschap van een gesteentemeel als zeoliet onderscheidt het zich van andere additieven bestemd voor mest en bodem, die niet op dezelfde manier een aantoonbaar positieve werking hebben', zegt Bakker.

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer