Kwart+wereldbevolking+loopt+risico+op+watergebrek
Nieuws
© Twan Wiermans

Kwart wereldbevolking loopt risico op watergebrek

Een kwart van de wereldbevolking woont in landen met een extreem hoog risico op waterschaarste. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselzekerheid in die gebieden.

Dat blijkt uit de nieuwe Waterrisico-atlas van het World Resources Institute die deze week is gepubliceerd. Hydrologen van de Universiteit Utrecht leverden met hun berekeningen de basis voor de atlas.

In de landen met een extreem hoog risico op waterschaarste wordt gemiddeld 80 procent van het beschikbare hernieuwbare water gebruikt in een jaar. Er zijn dus weinig reserves en de druk op een alternatieve bron zoals grondwater is hoog.

Als er veel vraag naar water is, kunnen zelfs korte perioden van droogte grote gevolgen hebben, stellen de wetenschappers. Die vraag verhoogt het risico op een acuut watertekort zoals dat in Kaapstad, Zuid-Afrika, in 2018 en nu in Chennai, India, is gebeurd. Dit risico is volgens de nieuwe berekeningen extreem hoog voor zeventien landen, die samen een kwart van de wereldbevolking huisvesten.

Migratie

Een gebrek aan water vormt een serieuze bedreiging voor mensen, dieren en de natuur, constateren de onderzoekers. Het watergebrek kan ernstige gevolgen hebben voor voedselzekerheid en kan conflict en migratie veroorzaken of versterken. Door klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking zal waterschaarste in de toekomst alleen maar verder toenemen, zo voorspellen de wetenschappers.

Het mondiale hydrologische model PCR-GLOBWB van de Utrechtse hydrologen vormt de basis voor de indicatoren in de Waterrisico-atlas die inzicht bieden in de huidige en toekomstige stand van waterbronnen en hun gebruik.

Het model laat niet alleen zien waar de druk op hernieuwbare waterbronnen groot is, maar ook waar de grenzen van duurzaam gebruik al overschreden zijn en grondwaterreserves uitgeput raken. Dit is onder meer het geval in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de huidige schaarste in de toekomst nog nijpender zal worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer