Melkrobotleverancier+moet+schade+van+boer+betalen
Nieuws
© Twan Wiermans

Melkrobotleverancier moet schade van boer betalen

Door problemen met de melkrobot moest de familie Stam uit het Gelderse Spijk 49 koeien afvoeren. De rechter heeft leverancier Melkwinnings Centrum Oost tot een schadevergoeding veroordeeld.

In 2013 stapt de familie Stam over op een integraal duurzame stal inclusief mest-, voer- en melkrobot. Drie maanden na de oplevering beginnen de problemen met een 'heftige uierontsteking' bij de melkkoeien. 'Samen met de dierenarts en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) concludeerden we al snel dat de problemen in de robot moesten zitten', zegt Emiel Stam. 'Het bleek dat de sensoren vervuild waren.'

Niet veel later zijn er nieuwe problemen, doordat de aanvoer van ontsmettingsmiddel stokt. Daarbovenop krijgen koeien poot- en klauwproblemen, omdat sinds de tweede montage van de geleiders van de mestrobot een paar draadeinden iets uitsteken. Ook scheuren kleppenblokken door een kapotte thermostaat. In totaal worden 49 koeien afgevoerd.

Hele opgave

Zes jaar nadat voor de familie Stam de problemen in de nieuwe stal begonnen, krijgt de maatschap de directe schade van ruim 64.000 euro vergoed. Het gaat om de dierenartskosten en de kosten voor het afvoeren van de zieke dieren. 'Het was een hele opgave om de schade te verhalen', zegt Stam.

De familie overweegt in hoger beroep te gaan. 'We zijn tevreden over de vergoeding van de directe schade, maar niet over het feit dat de compensatie voor de indirecte schade op grond van de algemene voorwaarden is afgewezen', zegt Annemijn Dijkstra van GVK Advocaten agro & vastgoed. De totale schade, vooral door de lagere melkopbrengsten, loopt in de tonnen.

Fosfaatrechten

Door de aanhoudende gezondheidsproblemen heeft de familie slechts 100 koeien op de peildatum voor fosfaatrechten, terwijl de nieuwe stal een capaciteit heeft voor 170 dieren. Maar wat vooral beklijft, is 'de grote onzekerheid voor je bedrijf en gezin' en de 'vreselijke pijn die de dieren hebben geleden'. 'De afgelopen jaren hebben dubbel geteld', ervaart de ondernemer.

Een van de lessen die Stam heeft getrokken: houd een goede administratie bij.

Bij dit artikel heeft aanvankelijk een foto gestaan met een detail van een melkrobot van DeLaval. Dat is echter NIET de betrokken leverancier. Het gebruik van deze foto was een fout van de redactie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer