Familie+Van+der+Vis+blij+met+koeienoversteekplaats
Achtergrond
© Anjo de Haan

Familie Van der Vis blij met koeienoversteekplaats

Met een koeienoversteekplaats hopen melkveehouders Kor en Thijs van der Vis uit Aduard meer weidegras in de koe te krijgen. De oversteek in de Gaaikemadijk is onlangs geopend.

De tweehonderd Jerseys, die dag en nacht worden geweid, zijn er al aan gewend om drie keer daags naar de vier melkrobots te lopen, zeggen vader Kor en zoon Thijs van der Vis. Gemiddeld komen er twee of drie auto's per uur over de Gaaikemadijk. Verder zijn er op mooie dagen veel recreatieve fietsers te tellen.

Aan weerskanten van de oversteekplaats staan borden om te waarschuwen. Veeroosters moeten voorkomen dat de koeien niet verder de weg op lopen. 'Alle puzzelstukjes vallen met de realisering van de oversteekplaats samen', stelt Thijs van der Vis.

Jerseys

De laatste jaren veranderde er veel op het bedrijf. In 2014 schakelden de ondernemers over van Holsteins op Jerseys. Ze werden op het idee gebracht, nadat Thijs van der Vis zijn afstudeerscriptie schreef over in hoeverre het houden van Jerseys interessant zou zijn na afschaffing van het melkquotum in 2015. Zijn vader was meteen om: die Jerseys moesten er komen. Ze kochten de koeien in Denemarken.

Zelfs wielrenners stappen af om foto's te maken als de koeien oversteken

Thijs van der Vis, melkveehouder in Aduard

'Deense Jerseys hebben de meeste kilo vet en eiwit. Jerseys zijn ontzettend harde werkers', verklaart Van der Vis. 'Ze hebben minder voer nodig voor dezelfde hoeveelheid vet en eiwit. Het rollend jaargemiddelde ligt op 7.700 kilo per koe, met 5,95 vet en 4,30 eiwit.

Uitdaging

De switch van Holsteins naar Jerseys is niet gemakkelijk, stellen de melkveehouders. 'Het is een uitdaging. Bij dit ras is het goed of fout. Je hebt geen restwaarde bij Jerseys. Wanneer een koe niet fit is, heb je niet de keuze wel of niet behandelen. Als je het niet doet, valt ze om. De vaarzen uit eigen opfok doen het al een stuk beter. Er zit potentie in.'

Vorig jaar gingen de ondernemers over op robotmelken. Hun zoon en broer Klaas van der Vis is monteur. Hij kon vier tweedehands DeLaval-robots voor een 'redelijke prijs' op de kop tikken. Kor van der Vis: 'Jerseys zijn echte robotkoeien.'

Lagere melkgift

Reden voor aanschaf van de apparaten is dat 'heel beste koeien' hun melk vasthielden. 'Terwijl hun productie normaal gesproken bij tweemaal daags melken op 40 kilo lag, was de gift ineens 17 kilo per melkbeurt. Ze droogden op', zegt Thijs van der Vis.

Zijn vader vervolgt: 'Onze buurman had al langer melkrobots. Drie koeien zijn naar hem gegaan. Hun melkproductie trok weer aan, toen ze door robots werden gemolken.'

Tunnel

Meer dan de helft van hun areaal van 80 hectare, waarvan 67 hectare in eigendom, ligt aan de overkant van de Gaaikemadijk. Om de koeien toch op de percelen aan de andere kant van de weg te kunnen weiden, dachten ze na over een tunnel in de weg.

'Dat kost al gauw 100.000 euro. Dat was te duur', zegt Kor van der Vis. Al snel kwamen de melkveehouders op een alternatief uit: een oversteekplaats met aan weerszijden roosters en een passeerhaven. Ze lieten zich inspireren door een koeienoversteekplaats in Voorst.

Boer-burgerverbinding

De oversteekplaats is goed voor de boer-burgerverbinding. Thijs van der Vis: 'Zelfs wielrenners stappen af om foto's te maken als de koeien oversteken. Het is een mooi uithangbord voor Jerseys en de sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer