Schouten en Kamer willen betere prijs voor boer

De roep om betere prijzen voor boeren en tuinders krijgt veel steun in politiek Den Haag. Moties van CDA en D66, die landbouwminister Carola Schouten aansporen om het verdienvermogen van boeren te verbeteren, zijn deze week met brede steun aangenomen.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat alle schakels in de voedselketen een verantwoordelijkheid hebben om de transitie naar kringlooplandbouw tot een succes te maken. Hij stelt daarom voor dat de minister met de industrie en supermarktketens daarover afspraken gaat maken. Volgens De Groot kunnen retail en fabrikanten met hun marketing consumenten sterk sturen.

Tevens is het Kamerlid van mening dat supermarkten zich langdurig moeten verbinden aan marktinitiatieven voor kringlooplandbouw en dat ze ontmoedigd moeten worden om producten met niet EU-waardige grondstoffen in te kopen.

Boeren moeten ook buiten de reguliere supermarkten om hun afzet kunnen verhogen en daarmee een betere prijs krijgen, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij stelt de minister voor om te verkennen of het mogelijk is dat boeren via online afzetkanalen of online supermarkten directer aan consumenten kunnen leveren.

Harde voorwaarde

Verbeteren van het verdienvermogen van boeren is volgens Geurts een harde voorwaarde voor het realiseren van kringlooplandbouw. Boeren en tuinders zouden in zijn ogen geholpen moeten worden bij het bundelen van hun afzetpotentieel. Hij ziet dan ook een rol voor een samenwerkingsambassadeur die met een ministerieel team het opzetten van producenten- en brancheorganisaties bevordert.

De moties van De Groot en Geurts werden afgelopen week met een grote meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Tijdens de Binnenhof Barbecue, de traditionele afsluiter van het parlementaire jaar, reageerde Schouten donderdag tegenover Nieuwe Oogst op de oproep uit het parlement. Ze kondigde daarbij aan dat ze binnenkort met een wetsvoorstel komt dat het verdienvermogen van de boer moet verstevigen.

Onenigheid

'Het wetsvoorstel gaat ook over bemiddeling bij onenigheid over de prijs die een boer krijgt voor als er iets extra's van hem wordt gevraagd. Ik probeer door regelgeving de positie van de boer te versterken', zegt de minister.

Schouten vertelt dat de gesprekken met de supermarktketens al lopen. 'Ze zien wel in dat het belangrijk is voor de toekomst van de landbouw in Nederland en dat zij daar een rol in hebben. Je kunt niet alleen de verantwoordelijkheid bij de boer of de samenleving neerleggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer