Oud%2Dminister+Remkes+leidt+adviescollege+PAS
Nieuws
© IPO Jaarcongres

Oud-minister Remkes leidt adviescollege PAS

Minister Carola Schouten (LNV) stelt een adviescollege in voor de problematiek die is ontstaan na de recente uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Oud-minister Johan Remkes gaat de commissie leiden.

Het adviescollege Stikstofproblematiek krijgt van Schouten de opdracht om met aanbevelingen en oplossingsrichtingen te komen over hoe om te gaan met vergunningverlening nu de PAS niet langer van kracht is. Naast voorzitter Remkes bestaat het adviescollege uit negen personen. Onder anderen oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), directeur Martin Scholten van Animal & Marine Sciences van Wageningen University & Research en Hester Maij, voormalig gedeputeerde in Overijssel, maken deel uit van het college.

Binnen twee maanden moeten zij met een advies voor de korte termijn komen. Het college kijkt hierbij naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor vergunningverlening voor (nieuwe) activiteiten rondom Natura 2000-gebieden.


Nieuwe aanpak

Het college is daarnaast verzocht met voorstellen te komen voor een nieuwe aanpak van de stikstokdepositie voor de lange termijn. Voor dit advies krijgt het adviescollege elf maanden de tijd.

'Voor de invulling van het adviescollege hebben we gekeken naar een zo breed mogelijke samenstelling van ervaring en kwaliteiten. Met Johan Remkes als voorzitter heb ik er vertrouwen in dat dit adviescollege met aanbevelingen en oplossingsrichtingen komt voor de vraagstukken die er liggen', schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.

Gezien de impact van de uitspraak van de Raad van State op projecten en activiteiten op landelijke, regionale en lokale schaal en de wens van alle partijen om daadkrachtig te handelen, is een organisatie ingericht met de meest betrokken overheidspartijen. Hierin werken de ministeries van LNV, I&W, BZK, EZK en Defensie, de provincies, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nauw samen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer