LTO+in+gesprek+over+inpassingsplannen+Overijssel
Nieuws
© René Eijsink

LTO in gesprek over inpassingsplannen Overijssel

Met de vaststelling van de provinciale inpassingsplannen Landgoederen Oldenzaal en Punthuizen/Stroothuizen is de kous nog niet af voor boeren in de natuurgebieden. Na het zomerreces gaat LTO Noord in gesprek met provincie Overijssel om verdere afspraken te maken.

Daarbij gaat het onder meer over de vraag wat er gebeurt met vergunningen die vervallen als een boer in een van de gebieden besluit zijn bedrijf te verplaatsen. Nu nog gaan vergunningen over naar de provincie. LTO Noord-regiobestuurder Klaas de Lange: 'Wij zouden graag zien dat ook een buurman zo'n vergunning kan overnemen, als die bijvoorbeeld ruimte zoekt voor een jongveestal.'

Ook wil LTO Noord in gesprek over de salderingsregeling. 'De status daarvan is landelijk onduidelijk en is bepalend voor de kansen die een gebied overhoudt voor ontwikkeling', legt De Lange uit.

Plannen vrijwel unaniem aangenomen

De plannen voor de gebieden werden woensdag vrijwel unaniem aangenomen door Provinciale Staten. Ook het voorstel van het CDA om de gestelde overgangstermijn voor ondernemers in de gebieden te verruimen van één naar twee jaar, haalde het met een riante meerderheid. Alleen de eenmansfractie van 50PLUS stribbelde tegen.

64 van de 68 boeren in de twee gebieden hebben door het besluit duidelijkheid over de toekomst van hun bedrijf. 'Deze ondernemers weten nu eindelijk, na jarenlange onzekerheid, waar ze aan toe zijn. Voor sommigen raakt het provinciaal inpassingsplan vrijwel hun volledige bedrijfsvoering, bij anderen gaat het om een paar hectare.'

Vaststelling uitstellen

Volgens De Lange onderzoeken de vier andere boeren de mogelijkheden voor hun bedrijfsvoering. CDA-Statenlid Jeroen Piksen opperde woensdag tijdens de Statenvergadering om de vaststelling van de provinciale inpassingsplannen uit te stellen, met de wetenschap van de recente PAS-uitspraak van de Raad van State. Maar daar wilde gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher niet aan.

'We hebben uitstel wel overwogen, maar met veel ondernemers zijn al afspraken gemaakt. Omdat we aan hen duidelijkheid willen blijven bieden, stellen we de vaststelling niet uit', zegt Bolscher.

LTO Noord pleitte in de aanloop naar de vaststelling van de provinciale inpassingsplannen bij de provincie voor een zorgvuldige analyse voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen. De oproep was urgent, omdat er binnenkort ook besluiten vallen over andere gebiedsprocessen. Daarbij gaat het om Springendal, Dal van de Mosbeek, Buurserzand en Witte Veen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer