Rechtbank+vernietigt+twaalf+PAS%2Dvergunningen
Nieuws
© Tialda Hoogeveen

Rechtbank vernietigt twaalf PAS-vergunningen

Rechtbank Midden-Nederland heeft twaalf Programma Aanpak Stikstof (PAS) zaken zonder zitting afgehandeld en vernietigd. Het betreft verleende vergunningen in de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland.

In deze zaken wilden vooral milieuorganisaties dat verleende natuurvergunningen werden ingetrokken. Het gaat hierbij om vergunningen voor hoofdzakelijk veehouderijen die willen uitbreiden. De bestuursrechter verklaarde deze beroepen, onder verwijzing naar een uitspraak van de Raad van State, gegrond. De vergunningen zijn daarom vernietigd.

De veehouderijbedrijven mochten op basis van het PAS uitbreiden. Ook een enkel bouwproject, in Gelderland, kon dankzij het programma verder. Bij rechtbank Midden-Nederland was voor de behandeling van deze twaalf zaken gewacht op de beslissing van de Raad van State over de PAS op 29 mei. De rechtbank volgt nu de Raad van State.

Opnieuw

Dat betekent dat zes verleende vergunningen in Utrecht worden vernietigd. In Flevoland gaat het om een vergunning en in Gelderland gaat er een streep door vijf vergunningen, waaronder die van een bouwproject op landgoed Rhederhof. De drie provincies moeten nu de gevolgen van de plannen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog kunnen worden verleend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer