Minder+boeren+in+Noord%2DNederland
Nieuws
© DIRK HOL

Minder boeren in Noord-Nederland

Het aantal boerenbedrijven in Drenthe, Friesland en Groningen neemt gestaag af. De afgelopen drie jaar stopten 81 boeren in Drenthe. In Groningen hielden 60 agrariërs er mee op en in Friesland 122. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De ontwikkeling in Noord-Nederland past in het landelijke beeld. Gemiddeld stoppen elke dag drie boeren of tuinders met hun bedrijf. Daarbij ligt de daling in het aantal agrarische bedrijven Noord-Nederland onder het landelijk gemiddelde van 3,2 procent over de afgelopen drie jaar. In die periode was dat in Drenthe 2,8 procent, in Friesland 2,7 procent en in Groningen 2,3 procent.

Opvolger

Oudere boeren stoppen vaak omdat zij geen opvolger hebben. Hun bedrijf houdt dan op te bestaan, of het gaat op in een ander bedrijf. Ook die schaalvergroting is terug te zien in de cijfers van het CBS. Het aantal boerderijen neemt gestaag af, maar het aantal dieren en oppervlaktes per bedrijf blijft groeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer