1%2E500+varkenshouders+staken+bedrijf+voor+2025
Nieuws
© Jos van den Brink

1.500 varkenshouders staken bedrijf voor 2025

Het aantal varkensbedrijven daalt van 4.135 naar circa 2.200 in 2025. Uit onderzoek van het Nieuwe Oogst Opiniepanel onder varkenshouders blijkt dat 37 procent van de bedrijven de komende vijf jaar stopt, 10 procent twijfelt.

'Ik ben in 2025 nog varkenshouder.' 53 procent van de deelnemers aan het Opiniepanel beantwoordt die stelling met een volmondig 'ja'. Aan het representatieve onderzoek naar de structuurverandering van de varkenshouderij namen 450 varkenshouders deel.

Van de varkenshouders die zeker weten dat ze in 2025 geen ondernemer meer zijn, heeft 40 procent het bedrijf aangemeld voor de stoppersregeling Actieplan Ammoniak. Dit betekent dat in de tweede helft van dit jaar nog zeshonderd varkenshouders stoppen.

Nog eens een vijfde wil deelnemen aan de warme sanering, 10 procent stoot de varkenstak af en 15 procent verkoopt het bedrijf. Bij de overige 15 procent van de varkenshouders is bedrijfsopvolging de belangrijkste reden waarom zij in 2025 geen ondernemer meer zijn.

Kleinere bedrijven

Nederland telt volgens de laatste cijfers van het CBS 4.135 bedrijven. 2.900 zijn voor het landbouwinkomen voor minstens twee derde afhankelijk van de varkenstak. Zij huisvesten 92 procent van de varkens, stelt landbouweconoom Cor Pierik van het CBS. 'Het merendeel van de stoppers behoort tot de groep kleinere bedrijven.'

De cijfers liggen in de lijn der verwachting, reageert POV-voorzitter Linda Janssen. 'We weten dat een omvangrijke groep varkenshouders nog dit jaar stopt vanwege de stoppersregeling Actieplan Ammoniak. De impact van de warme saneringsregeling, die eind dit jaar wordt opengesteld, is groter voor de sector. Want daardoor verdwijnen concreet varkensplaatsen. Wij verwachten dat 8 procent van de rechten uit de markt wordt gehaald.'

• Lees meer over de resultaten van het onderzoek: Minder varkensboeren, blijver investeert volop

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer