%27Handelsoorlog+reikt+tot+boerenerf+in+Nederland%27
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

'Handelsoorlog reikt tot boerenerf in Nederland'

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten reikt tot het Nederlandse boerenerf. Met name de markt voor soja en varkensvlees staat onder invloed van het conflict. Dat meldt ABN Amro op basis van een marktanalyse.

Afgelopen week werd bekend dat Chinese ondernemers geen agrarische producten uit de Verenigde Staten meer kopen. Het gaat met name om soja en vlees. De maatregel is een reactie op de verder oplaaiende handelsoorlog tussen Xi en Trump. Een conflict dat al meer dan een jaar duurt en dat zorgt voor voor hogere Chinese importtarieven op Amerikaanse agrarische producten.

Vleesexport

De Nederlandse agrarische sector importeert soja en exporteert vlees. De vleesexport naar China is met 51 procent toegenomen de afgelopen maanden. De handelsoorlog is niet de voornaamste oorzaak, concludeert ABN Amro. Veel belangrijker was de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in China een jaar geleden, waardoor de varkensstapel in China flink is gekrompen en er een gat is ontstaan tussen productie en consumptie.

Deze ontwikkeling zorgde voor een flinke prijsstijging. In juli alleen lag de prijs van varkensvlees in China 29 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar tekent de bank op. De hogere prijs zorgt er voor dat Chinese consumenten kijken naar alternatieven voor varkensvlees, zoals pluimveevlees.

De escalatie van de handelsoorlog heeft volgens de bank tot gevolg dat het gat tussen de productie en consumptie van zowel varkensvlees als pluimveevlees groter wordt in China. Chinese importeurs zullen nog nadrukkelijker naar andere markten kijken voor de aanvoer van deze agrarische producten.

Soja-invoer

De handelsoorlog heeft ook impact gehad voor de Nederlandse soja-invoer, zo meldt ABN Amro. De Chinese vraag naar Braziliaanse soja is gestegen, waardoor de prijzen toenamen. Voor Nederland is het daardoor aantrekkelijker geworden om de relatief goedkope soja uit de Verenigde Staten te betrekken. In 2018 is de Nederlandse invoer van Amerikaanse soja met 49 procent gestegen, terwijl de invoer van Braziliaanse soja met 12 procent daalde.

Soja is met 52 procent verreweg het belangrijkste agrarische exportproduct voor de Verenigde Staten. Daarnaast exporteert de Verenigde Staten pluimvee en eieren (2 procent), zuivel (3 procent), rundvlees (4 procent) en varkensvlees (5 procent) naar China.

De uitvoer van deze producten is al flink afgenomen. In een jaar tijd halveerde de uitvoer van Amerikaanse agrarische producten naar China van 22,6 miljard dollar (2017) naar 9,2 miljard dollar (2018) als gevolg van de handelsoorlog. En dit jaar zal de export van de Verenigde Staten naar China nog verder dalen, voorspelt ABN Amro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer