%27Lastig+zaken+doen+met+West%2DAfrika+zonder+bancair+systeem%27
Nieuws
© Pixabay

'Lastig zaken doen met West-Afrika zonder bancair systeem'

Zonder contante betaling bij de export van aardappelen en uien is het in diverse West-Afrikaanse landen lastig zaken doen. Dat zegt directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

'Het ontbreken van een goed bancair systeem maakt het vaak noodzakelijk dat Nederlandse handelaren voor de betaling van hun product contant geld moeten accepteren', geeft Hylkema aan.' Als dit niet meer mogelijk is, zal dat de export naar West-Afrika belemmeren.'


De melding van het Openbaar Ministerie dat Nederlandse handelsbedrijven mogelijk betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld in Afrika, heeft Hylkema wel verrast. 'Wij waren niet op de hoogte van een onderzoek hier naar. Wel is duidelijk dat vanwege de contante betalingen bedrijven extra vatbaar zijn.'

Spelregels

Hylkema benadrukt dat de NAO en haar leden staan voor eerlijke handel. 'We moeten nu de resultaten van het onderzoek van het OM afwachten. Het is wel van belang voor het gelijke speelveld dat over de spelregels in de internationale handel op Europees niveau goede afspraken worden gemaakt die gelden voor alle lidstaten.'

In een reactie op de berichtgeving van het OM, meldt GroentenFruit Huis dat tot op heden van leden of vanuit de sector geen signalen bekend zijn van witwaspraktijken. De belangenorganisatie sprak deze week enkele leden die bevestigden dat contante betalingen in de aantal Afrikaanse landen heel gebruikelijk zijn.

Handelswijze

GroentenFruit Huis verwijst ook naar het ontbreken van een bancair systeem, waardoor bancaire betalingen nauwelijks mogelijk zijn. Net als NAO verklaart GroentenFruit Huis in te staan voor de handelswijze van de eigen leden.

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer