Agri%2D+en+foodexport+Europese+Unie+naar+recordhoogte
Nieuws
© twan wiermans

Agri- en foodexport Europese Unie naar recordhoogte

De agri- en foodexport uit de Europese Unie groeit met grote sprongen. De uitvoer nam in mei toe met 12,8 miljard euro. Dat is 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer steeg ook en nam met 10,7 miljard euro toe. Dat is 6 procent boven het niveau van mei 2018.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het meest recente maandelijkse handelsrapport van de Europese Commissie. Als gevolg van de exportgroei bedroeg het maandelijkse handelsoverschot in de agrofoodhandel 2,1 miljard euro, tegen met 1,3 miljard in mei 2018.

De hoogste stijging van de maandelijkse exportwaarden (mei 2019 vergeleken met mei 2018) werd genoteerd voor China, met een toename van 320 miljoen euro. De export naar de Verenigde Staten groeide met 307 miljoen euro, Japan noteerde een plus van 165 miljoen euro en de export naar Canada steeg met 55 miljoen euro.

Tegenover die groei stond krimp naar een aantal exportlanden. De uitvoer naar Iran daalde met 29 miljoen euro en naar Libië en Marokko met elk 27 miljoen euro.

Stijging import

De invoer steeg aanzienlijk uit Oekraïne (173 miljoen euro), China (103 miljoen euro), de Verenigde Staten (67 miljoen euro) en Argentinië (59 miljoen euro). De waarde van de invoer uit enkele andere landen daalde echter, zoals uit Marokko (68 miljoen euro minder), Tunesië (37 miljoen euro) en Indonesië (34 miljoen euro).

Per sector werd de stijging van de exportwaarden voornamelijk veroorzaakt door varkensvlees (156 miljoen euro), sterke drank en likeuren (151 miljoen euro) en wijn en vermout (137 miljoen euro). De uitvoer van bieten en rietsuiker daalde met 42 miljoen euro.

Levende dieren

De export van plantaardige oliën (exclusief palm- en olijfolie) kromp met 27 miljoen euro. De export van levende dieren daalde met 23 miljoen euro. De invoer van fruit (exclusief citrus en tropisch fruit) daalde met 157 miljoen, van sojabonen met 73 miljoen euro en palmolie met 37 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer