In+Ovo+start+geslachtstest+kuiken
Nieuws
© In Ovo

In Ovo start geslachtstest kuiken

In Ovo uit Delft start vanaf begin 2017 met het testen in een broederij van een machine die het geslacht van een kuiken in een ei kan bepalen. Voor de testen verwacht het bedrijf een half jaar nodig te hebben.

Wanneer de machine voldoet, kan deze wereldwijd worden verkocht, meldt Pluimveeweb. Voor het zover is, laat In Ovo februari 2016 een machine op kleine schaal een paar honderd eieren testen om te zien of het systeem werkt.

'Als de eieren uitkomen, blijkt daarna of ze juist zijn gescheiden. In het jaar dat volgt wordt de techniek verder geperfectioneerd en geautomatiseerd zodat het de eierstroom op een broederij aan kan', licht In Ovo toe.

Sanovo

De oprichters van In Ovo vonden onlangs in het Deense Sanovo een geschikte partner om de machine samen mee te ontwikkelen. In Ovo werkt daarnaast nauw samen met de vier Nederlandse legpluimveebroederijen.

Het bedrijf uit Delft ontwikkelde een techniek om broedeieren te testen, waarbij na een aantal dagen broeden een kleine punctie wordt gemaakt en op basis daarvan chemisch het geslacht te bepalen.

Hennetjes

De hennetjes komen ongeveer twee weken later gewoon gezond uit het ei. Voor de eieren met haantjes wordt het broedproces gestopt. Deze eieren zijn mogelijk nog te gebruiken voor productie van vaccins, diervoeders of meststoffen.

In Ovo onderzoekt daartoe de technische kansen en de ruimte die de wet en regelgeving biedt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer