NVWA+eist+tweede+reiniging+dierstransport+door+AVP
Nieuws
© Henk Riswick

NVWA eist tweede reiniging dierstransport door AVP

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag de reinigings- en ontsmettingsregels voor diertransporten vanuit het buitenland aangescherpt. Reden is het verhoogde risico op Afrikaanse Varkenspest (AVP), de ziekte die elders in Europe steeds vaker opduikt.

De NVWA eist dat in verband met de verspreiding van AVP in landen in Centraal en Oost Europa alle vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkomen uit EU-risicolanden (Bulgarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije) onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R en O) moeten ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. Deze verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Erkende wasplaats

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Vervolgens gebeurt dit nogmaals op een erkende R en O-plaats. Na afloop van de tweede behandeling laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van naar het centrale meldpunt van de NVWA:

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer