Boeren+geven+met+bijvoeren+statement+af
Nieuws
© Johan Wissink

Boeren geven met bijvoeren statement af

Het winterse dierenleed in de Oostvaardersplassen was deze week weer voer voor discussie tussen voor- en tegenstanders van het natuurbeheer in het gebied. Protesten van boeren en burgers leidde ertoe dat provincie Flevoland besloot de paarden, herten en runderen toch bij te voeren.

Melkveehouder Bart Lubbers uit Arnhem ergerde zich groen en geel aan het onnodige dierenleed in de Oostvaardersplassen. Een protestpagina op Facebook maakte zoveel reacties los onder collega's dat besloten werd om in actie te komen.

Zondag trekt Lubbers met maximaal twintig medestanders per trekker het gebied in om de dieren bij te voeren. Hij hoopt dat andere boeren zich per auto aansluiten. Ook nu Flevoland gaat bijvoeren, gaat het protest vrijwel zeker door, zegt de melkveehouder, die de actie heeft doorgesproken met de autoriteiten.

Statement

'We willen een duidelijk statement afgeven. We zijn het niet eens met de wijze waarop daar aan natuurbeheer wordt gedaan. Boeren kunnen slecht tegen dierenleed, omdat ze zelf dagelijks met de verzorging van hun dieren bezig zijn.'

Boeren kunnen slecht tegen dierenleed, omdat ze zelf dagelijks met de verzorging van hun dieren bezig zijn

Bart Lubbers, melkveehouder in Arnhem

De melkveehouder weet dat je een vergelijking tussen natuur en veehouderij eigenlijk niet kunt maken. Desondanks vindt hij het contrast tussen boeren en natuurbeheerders te groot. 'Als er bij ons iets gebeurt met dierenwelzijn, dan moet een bedrijf sluiten of het vee wordt weggehaald. Daar ben ik het mee eens. Aan de andere kant zie je het nu in de Oostvaardersplassen helemaal misgaan.'

Koe Hermien

Het ergert Lubbers ook dat er met twee maten wordt gemeten. 'De Partij voor de Dieren haalt 50.000 euro op om koe Hermien uit het slachthuis te redden, maar daar laten ze 24.000 dieren creperen. Dat is de wereld op z'n kop.'

Door de maatschappelijke onrust over het dierenleed besloot provincie Flevoland donderdag tot bijvoeren. Staatsbosbeheer staat niet achter het besluit, maar voldoet aan het verzoek van de provincie. Op zeven plaatsen in het gebied hebben boswachters balen hooi neergelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer