Boeren pompen massaal grondwater op

Boeren in het werkgebied van waterschap Vallei & Veluwe onttrekken steeds vaker grondwater om hun land te besproeien. Het waterschap kreeg dit jaar al 103 meldingen van boeren die een grondwaterpomp plaatsten.

Over het hele vorige jaar bedroeg dit aantal 86, meldt Walter de Vor namens het waterschap. Hij noemt die toename door de droogte van de laatste jaren geen verrassing. Vallei & Veluwe kan alle aanvragen nog honoreren, maar volgens De Vor is er een grens. 'Voorlopig kan het nog uit, maar we monitoren het wel. Als deze lijn zich doortrekt, moeten we kijken wat er nog mogelijk is. De voorraad grondwater is niet oneindig.'

Het waterschap vraagt mensen spaarzaam te zijn met water en alleen te sproeien wanneer dat echt nodig is. Bij voorkeur 's nachts, omdat het water anders verdampt en niet de grond in trekt. Aan het onttrekken van grondwater is een aantal regels verbonden. Zo is de maximale onttrekking 100 kuub per uur en mag er niet worden gepompt in de omgeving van een gevoelig natuurgebied.

Onttrekken

Een van de boeren die een waterbron sloeg, is akkerbouwer Ruud Vossebeld uit Beemte-Broekland. 'Al sinds 5 juni geldt een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. De verdamping is zo hoog dat je uien en aardappelen niet meer in de maat groeien en minder geschikt worden voor je afnemer. Dat kost je gewoon je opbrengst. De waterbron kost wat, maar ik denk dat ik het binnen een jaar heb terugverdiend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer