Bourgondisch eten bij boer Henk

Henk Kerkers heeft zijn passie voor bijzondere groente en lekker eten weten te combineren. Een chef-kok kookt vanaf 8 augustus vijf dagen lang zijn de boerderij in Deurne gerechten met bijzondere groente van het Brabantse land.

Op het perceel achter de boerderij van Kerkers heeft jarenlang mais gestaan. Nu verbouwt de boer er zo'n honderd bijzondere groente en kruiden. Die allemaal gretig worden afgenomen door toprestaurants uit de omgeving. 'Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te telen en dat proeven de koks terug in de producten. En ze waren vrijwel allemaal meteen enthousiast. Wat dat betreft heb ik met weinig moeite mijn afzetkanalen kunnen creëren. De producten hebben zichzelf gepromoot.'

Eén van die topkoks is Jan van Hout van restaurant Ons Jongens uit Someren-Eind. Hij heeft samen met boer Henk het idee opgevat om jaarlijks een aantal dagen op de boerderij een vijfgangendiner te koken. De gasten krijgen naast de gerechten ook rondleidingen door de moestuin. 'Deze combinatie is natuurlijk een erg unieke manier om de gasten van het restaurant op een smaakvolle manier kennis te laten maken met één van onze producenten.'

Blijven innoveren

Kerkers heeft in de afgelopen jaren door de klimaatveranderingen zijn aanbod wel wat aangepast. 'Een peultje heeft een hekel aan een temperatuur van boven de 30 graden. Maar bijvoorbeeld een paprika doet het daar dan wel weer goed bij. En ik blijf constant uitproberen en innoveren. Zodra een groente echt populair wordt bij het grote publiek ga ik weer op zoek naar iets nieuws.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer