Claas+Lexion+mengt+zich+in+vermogensstrijd
Achtergrond
© Landbouwmechanisatie

Claas Lexion mengt zich in vermogensstrijd

In het Franse dorpje Nourray presenteerde machinefabrikant Claas onder meer nieuwe Lexion-maaidorsers. Met een vermogen van 790 pk kan het topmodel, de Lexion 8900, de strijd aangaan met krachtpatsers als de Ideal van Agco.

Aan het begin van de oprijlaan van het akkerbouwbedrijf in Nourray, zo'n 180 kilometer onder Parijs, staan de noviteiten opgesteld die Claas meeneemt naar Agritechnica. De machtige Lexion 8900 springt in het oog, temeer vanwege het 13,8 meter brede maaibord dat ervoor hangt.

Het topmodel in de nieuwe Lexion-series is de 8900. De maaidorser heeft een 16,2 liter MAN-motor van 790 pk.
Het topmodel in de nieuwe Lexion-series is de 8900. De maaidorser heeft een 16,2 liter MAN-motor van 790 pk. © Landbouwmechanisatie

Op de tekentafel van Claas stond capaciteit overduidelijk hoog in het vaandel, want dat wordt naast het vermogen nog eens benadrukt door de inhoud van de graantank. Die is op de Lexion 8900 maar liefst 18.000 liter.

Bij de nieuwe Lexion is keuze uit 23 verschillende modellen

De nieuwe Lexion-maaidorsers zijn er in vier series. De grootste machines maken deel uit van de 8000-serie. Daarop volgt de 7000-serie. De 'kleinere' maaidorsers zijn die in de 6000- en 5000-serie. De dorsers in de 8000-serie zijn, net als een groot deel van de andere modellen, zowel op wielen als op Terra Tracs leverbaar. De maximale inhoud van de graantank van de 8900 is 18.000 liter.

De meeste nieuwe Lexions zijn verkrijgbaar op Terra Tracs. Hiermee heeft de Lexion 8900 een graantank van 18.000 liter.
De meeste nieuwe Lexions zijn verkrijgbaar op Terra Tracs. Hiermee heeft de Lexion 8900 een graantank van 18.000 liter. © Claas

Vermogen Lexion-dorsers

Het vermogen van de Lexion-dorsers in de 8000-serie is 790 pk (581 kilowatt). Het vermogen haalt het topmodel uit een 16,2 liter MAN D42-motor. De Lexion 8800 en 8700 halen het vermogen van respectievelijk 653 pk (480 kilowatt) en 585 pk (430 kilowatt) uit een 15,6 litermotor van Mercedes Benz.

De graantank in de 8000-serie kan met een snelheid van 180 liter per seconde lossen. Is de transportwagen bijna vol, dan kun je de lossnelheid met een druk op de knop in de cabine halveren. Denk je erover een nieuwe Lexion aan te schaffen, dan heb je keuze uit 23 verschillende modellen.

De Lexion 6900 heeft een vermogen van 507 pk en een graantank met een inhoud van maximaal 13.500 liter.
De Lexion 6900 heeft een vermogen van 507 pk en een graantank met een inhoud van maximaal 13.500 liter. © Claas

Nieuwe cabine

De maaidorsers zijn voorzien van een nieuwe cabine. Die biedt de chauffeur meer ruimte. Bovendien is het geluidsniveau in de cabine naar beneden gebracht. De nieuwe armleuning is uitgerust met een Cebis-touchscreen. De meeste functies, waaronder de trommelsnelheid, zijn te regelen vanuit de cabine.

De Avero 240- en 160-maaidorsers zien er op het oog onveranderd uit. De verandering die Claas aan de machines heeft gedaan, zitten onder de kap. De dorsers hebben nu een 6,7 litermotor van Cummins.

Het vermogen van het grote model is 213 pk (157 kilowatt). Het vermogen van de kleinere variant is 167 pk (123 kilowatt). In vergelijking met de vorige modellen is het vermogen met respectievelijk 8 en 9 pk gestegen.

Emissie-eisen Stage 5

Met de nieuwe motoren voldoen de Avero's aan de Stage 5-emissie-eisen, door SCR en DPF-techniek. Dat betekent dat er in de 49 litertank AdBLue getankt moet worden. Omdat de nieuwe nabehandelingstechniek minder ruimte inneemt, is de toegang voor onderhoud vereenvoudigd. Doordat er minder ruimte in beslag wordt genomen, ligt de motor nu op dezelfde hoogte als de graantank.

De Avero 240- en 160-maaidorsers voldoen met de nieuwe Cummins-motor van 6,7 liter aan de Stage 5-emissie-eisen.
De Avero 240- en 160-maaidorsers voldoen met de nieuwe Cummins-motor van 6,7 liter aan de Stage 5-emissie-eisen. © Claas

De Claas Rollant 520-rondebalenpers met een vaste kamer is vernieuwd. De pers maakt balen met een diameter van 1,25 meter en een breedte van 1,2 meter. De perskamer heeft maar liefst zestien rollen. De ene helft is gemaakt uit 3 millimeter dik plaatstaal, de andere helft is vervaardigd uit plaatstaal met een dikte van 4 millimeter.

De vernieuwde Rollant-balenpers maakt balen met een diameter van 1,25 meter en een breedte van 1,2 meter.
De vernieuwde Rollant-balenpers maakt balen met een diameter van 1,25 meter en een breedte van 1,2 meter. © Claas

De rollen zijn geribbeld, waardoor er volgens de fabrikant ook onder natte omstandigheden gewerkt kan worden. De rollen worden aan beide kanten aangedreven. De aandrijving gebeurt via kettingen. De benodigde olie wordt, alleen als het nodig is, vanuit een 4 litertank de machine ingepompt.

Convio-maaiborden

Het programma Convio-maaiborden is uitgebreid met de 770- en 930-modellen. De typeaanduiding geeft de breedte in centimeters weer. De Convio wordt veelal gebruikt bij de oogst van graszaad.

Voor gewassen als soja, erwten en gras heeft Claas de Convio Flex met een flexibel mes. De nieuwe, bredere maaiborden zijn leverbaar op de Lexion-maaidorsers. De Convio Flex 770 past ook op de Claas Tucano.

De Convio-maaiborden van Claas zijn nu ook leverbaar met een breedte van 7,7 en 9,3 meter.
De Convio-maaiborden van Claas zijn nu ook leverbaar met een breedte van 7,7 en 9,3 meter. © Claas

Jasper Lentz, redactie LandbouwMechanisatie

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer