Claas+maakt+flexibel+maaibord+Convio+Flex
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Claas maakt flexibel maaibord Convio Flex

Machinefabrikant Claas stelde tijdens een onlangs gehouden persbijeenkomst in Hongarije noviteiten voor op het gebied van maaidorsers en rondebalenpersen. Vooral het nieuwe maaibord Convio Flex trok aandacht.

De Convio Flex is een maaibord met een maximum aan flexibiliteit. Claas had al de MaxFlex, eveneens een flexibel maaibord. Nieuw zijn de Convio en de Convio Flex. De Convio is een star maaibord en is geschikt voor alle graansoorten en koolzaad.

De Convio Flex heeft een flexibel maaibord waarmee gemakkelijker laagliggende gewassen met minder verliezen en meer capaciteit zijn te dorsen, zoals erwten, graszaad en sojabonen. Het maaigedeelte is flexibel en is in staat om de contouren van de bodem goed te volgen. Dat is vooral interessant voor de steeds breder wordende maaiborden. Dit maaibord is ook als star maaibord voor gewone graangewassen te gebruiken.

Vier keuzemogelijkheden

Er zijn vier keuzemogelijkheden waarmee de software de flexibiliteit al naar gelang van de gewasomstandigheden kan instellen. Bij Auto Contour Flex gaat alles automatisch op basis van sensoren. Dit nieuwe maaibord is leverbaar in breedtes van 10,8, 12,3 en 13,8 meter.

De 'flip-over' haspel kan het liggende gewas beter opnemen

De Convio en Convio Flex zijn drapermaaiborden. Dat wil zeggen dat het gewas in plaats van met een invoervijzel door twee transportbanden naar het midden wordt gevoerd. Als optie zijn boven in het maaibord twee vijzels leverbaar. Deze helpen hoge gewassen zoals koolzaad vlotter naar het midden te voeren.

Bandsnelheid

De bandsnelheid wordt door het in de Cebis-terminal geïntegreerde Automatic Belt Speed automatisch aan de rijsnelheid van de machine aangepast. In geval van verstopping kan de chauffeur de banden terug laten draaien. Met een tuimelschakelaar op de armleuning kan deze voor een serieuzere verstopping ook de haspel, de middenband en de opvoerketting laten terugdraaien.

Een compleet nieuwe ontwikkeling is de 'flip-over' haspel. Dit is een nieuw soort aansturing van de haspeltanden, waarmee de machine het liggende gewas beter kan opnemen. De tanden blijven onderlangs en achter steeds recht naar beneden wijzen, zodat het gewas niet mee naar boven wordt genomen. Pas in de bovenste stand flippen de tanden weer over naar voren voor de volgende ronde.

Drie maaidorserseries

Claas heeft drie maaidorserseries in het programma: de Avero, de Tucano en de Lexion. De middenserie Tucano en de grotere Lexion hebben beide twee varianten: machines met een conventioneel dorssysteem en de Hybrid-machines.

De Hybrids hebben een APS-dorssysteem. Dat is een conventionele dorstrommel met daarvoor een extra versneltrommel die 33 procent meer snelheid heeft en daardoor 20 procent meer capaciteit.

De schudders hebben plaatsgemaakt voor een in de lengte in de machine liggende rotor of roterende stroafscheider. Deze machines zijn dus een soort kruising tussen een conventionele en een axiaalstroommaaidorser.

Tucano

De uit tien maaidorsers bestaande Tucano-serie heeft er een topmodel bij gekregen, de Tucano 580. De vijf grootste Tucano-modellen zijn ook in de Montana-uitvoering leverbaar. Dat zijn machines met vlakstelling voor heuvelachtige gebieden.

De vier grootste Tucano-modellen zijn APS Hybrid-machines en met de nieuwe 580 sluiten de Hybrid-uitvoeringen van de Tucano en Lexion beter op elkaar aan. In tegenstelling tot de Lexion, die twee rotors heeft, heeft de Tucano één rotor. De 580 heeft een 381 pk Mercedes-motor en een graantank van 11.000 liter.

Hybrid

Bij de Hybrid-machines kunnen het dorssysteem en de strorotor onafhankelijk van elkaar worden afgesteld. Daarmee kan de machine optimaal worden aangepast aan de gewasomstandigheden. Als bijvoorbeeld de korrel droog is en het stro nog groen, kan de chauffeur schoner dorsen door de strorotor meer toeren te geven waardoor de scheidingscapaciteit wordt verhoogd.

De hybridemaaidorsers hebben in vergelijking met de schuddermachines een hogere capaciteit, vooral in vochtig stro. De productie van maaidorsers lag bij Claas in 2017 op 40 procent als APS schuddermachines en 60 procent als APS Hybrid.

Rollant 540 RC heeft geribbelde persrollen
De rondebalenpers Rollant 540 RC van Claas is de opvolger van de Rollant 374 en 375. Het is een pers met vaste kamer en een baaldiameter van 1,25 meter. De Rollant 540 RC is geschikt voor het binden van netten, folie en touw.
Het meest kenmerkend is dat de Rollant 540 RC is voorzien van nieuwe geribbelde persrollen en een 20 procent zwaarder chassis. De wanddikte van de rollen is verhoogd van 2 naar 4 millimeter. De vorige rollen waren met flenzen op de as gelast. Bij de nieuwe rondebalenpers zijn de flenzen geschroefd en ze zijn individueel te vervangen.
De 2,10 meter brede pick-up is als optie leverbaar met een tweede geleiderol voor een gelijkmatiger doorvoer. Als optie is een snijinrichting leverbaar met vijftien messen die snijden tot 70 millimeter. De messenhouder kan de chauffeur vanuit de cabine laten uitzwenken en de messenbodem laten zakken om verstoppingen op te heffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer